Amsterdamse politie gaat ‘lokvrouwen’ inzetten

Om aanranders in de omgeving van de Sloterplas in Amsterdam West op heterdaad te kunnen oppakken, gaat de politie vrouwelijke agenten in burger inzetten. De maatregel is hard nodig, zo bleek tijdens een bewonersavond over veiligheid. Meer dan twintig vrouwen waren recent op een ernstige manier lastiggevallen.

Het lastig vallen ging verder dan intimidatie, vertelt de wijkteamchef die tijdens de bewonersavond aanwezig was in Het Parool. Vrouwen werden volgens hem bij intieme plekken vastgegrepen. Ook werd een vrouw, toen zij aan het hardlopen was rond de Sloterplas, door een man op een fiets achtervolgt en geslagen. Bij de bewonersavond was ook burgemeester Femke Halsema van Amsterdam aanwezig. Zij benadrukte dat slachtoffers de incidenten altijd bij de politie moeten melden, omdat er anders niets aan gedaan kan worden. Er zou nu nog in te weinig gevallen aangifte worden gedaan. Om het probleem aan te pakken gaat de politie de komende maanden vrouwelijke agenten in sportkleding en ‘mooie kledij’ rond de plas laten lopen om aanranders op heterdaad te betrappen.

Straatintimidatie
In opdracht van de gemeente doet de dienst Onderzoek, Informatie en Statistiek periodiek onderzoek naar straatintimidatie in Amsterdam. In 2017 gaf 53 procent van de ondervraagde Amsterdamse vrouwen aan het afgelopen jaar te zijn geconfronteerd met een of meer vormen van (seksuele) straatintimidatie, bijvoorbeeld doordat ze zijn nagefloten, nagesist, nageroepen, agressief om seks gevraagd, achternagelopen, betast of in het nauw gedreven. Onder vrouwen van 15-34 jaar is dat zelfs 79 procent. Mannen worden minder vaak geïntimideerd: 30 procent. Er is een stijgende trend van respectloos behandelde lesbische, homoseksuele en biseksuele Amsterdammers. Daarom heeft Amsterdam in een Algemene Plaatselijke Verordening straatintimidatie strafbaar gesteld. Ook als een slachtoffer geen aangifte wil doen, maar een agent of handhaver getuige is, kan de dader strafrechtelijk worden vervolgd.

Gedeeld

Geef een reactie