Amsterdamse rechters gaan wapenbezit zwaarder straffen

In Amsterdam, waar tegenwoordig meer handgranaten dan hondendrollen op straat liggen, bestraffen rechters wapenbezit zwaarder dan wat landelijk voorgeschreven is. De rechters willen hiermee een signaal afgeven dat wapengeweld niet getolereerd wordt en hopen dat dit de keiharde criminelen zal afschrikken.

Normaal kan het bezit van een handgranaat tot een half jaar celstraf leiden. In Amsterdam is dat nu 18 maanden. Dezelfde straf geldt voor het bezit van een automatisch vuurwapen. Landelijk levert dat 9 maanden cel op. Er komt nog een half jaar bij als de wapens in de buurt van kinderen worden aangetroffen. Volgens een aantal rechters is deze maatregel hard nodig in de hoofdstad vanwege het relatief grote aantal liquidaties en de toenemende gewoonte om handgranaten neer te leggen om mensen en bedrijven te bedreigen.

Richtlijnen
Volgens de rechtbank staat het rechters nog wel vrij om per zaak een straf te bepalen, waarbij verlichtende of verzwarende omstandigheden worden meegewogen. Het uitgangspunt blijft de landelijke straftoemeting, maar met name in Amsterdam wordt bandbreedte geboden om van de richtlijnen af te wijken. Als bepaalde criminele handelingen, zoals wapenbezit, op sommige plaatsen veel vaker voorkomen dan elders, kan voor die plaatsen een hogere straf worden opgelegd. Eerder gebeurde dat in Amsterdam al met zakkenrollen, nadat dit misdrijf uit de hand begon te lopen.

Gedeeld

Geef een reactie