Ankie Broekers-Knol nieuwe staatssecretaris van J&V

VVD’er Ankie Broekers-Knol (72) volgt de opgestapte Mark Harbers op als staatssecretaris van Justitie en Veiligheid met de portefeuille Asiel en Migratie. Dat meldt De Telegraaf op basis van ‘ingewijden’ aan het Binnenhof. De nieuwe staatssecretaris was tot dinsdag voorzitter van de Eerste Kamer. Ook was zij voorzitter van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid.

Mark Harbers trad onlangs af nadat onder zijn leiding ambtenaren door asielzoekers gepleegde zware misdrijven hadden verdoezeld. Dat deze zij door zaken als moord en verkrachting in een top-10 van misdrijven te scharen onder de categorie ‘overig’. Hij is overigens niet de eerste VVD-er die het veld moest ruimen op het ministerie van J&V. Ivo Opstelten, Fred Teeven en Ard van der Steur gingen hem voor. Harbers gaat verder als lid van de Tweede Kamer.

Eigengereid
Broekers-Knol heeft de reputatie van een eigengereid politicus. Zo stemde zij tegen de wil van haar partij, de VVD, tegen het voorstel van D66 om de benoeming van burgemeesters uit de grondwet te halen. Ook noemde ze de door partijgenoot Ed Nijpels voorgezeten ‘klimaattafels’ in strijd met ‘ons democratisch bestel’. Ondanks haar leeftijd verklaarde ze ook nog wel de ambitie te hebben om ooit minister-president te worden. Maar eerst moet zij maar J&V politiek zien te overleven, wat al een uitdaging op zich is.

Gedeeld

Geef een reactie