Arnhem mag nu mobiel cameratoezicht inzetten

Tot nu toe was het niet mogelijk om in Arnhem op ‘hotspots’ eenvoudig cameratoezicht in te zetten. Door met instemming van de gemeenteraad het woordje ‘vaste’ uit de regels te schrappen is dat veranderd, zo meldt Omroep Gelderland. Niet elk raadslid is blij.

Burgemeester Ahmed Marcouch mag binnenkort gebruikmaken van mobiel cameratoezicht in de strijd tegen de criminaliteit in Arnhem. Dit nadat de meerderheid van de gemeenteraad heeft ingestemd met verwijdering van het woordje ‘vaste’ uit de gemeentelijke regels voor cameratoezicht. Mobiele camera’s zijn meestal binnen een dag te plaatsen en eenvoudig weer ergens anders in te zetten als dat nodig is.

Wettelijke basis
Scott van den Broek van het CDA behoort tot de voorstanders. Als voorbeeld noemt hij recente incidenten op afgelegen fietspaden. Daar zou met mobiel cameratoezicht iets tegen gedaan kunnen worden. Leo de Groot van de Partij voor de Dieren is minder enthousiast. Volgens hem is het moeilijk om objectief vast te stellen waar cameratoezicht precies nodig is. Dat zou de rechter moeten bepalen. De Groot zegt zich ook zorgen te maken over de privacy van burgers. Maarten Venhoek van D66 wil dat de gemeenteraad eerst regels opstelt over waar het mobiele cameratoezicht aan moet voldoen. Maar Rebin Maref van de VVD is bang dat dergelijke regels alleen maar in het voordeel van criminelen zijn. Marcouch erkent dat er voldoende wettelijke basis moet zijn voor cameratoezicht, maar stelt ook dat het niet eenvoudig is om vast te stellen of de maatregel proportioneel is. “Ga je uit van het aantal geregistreerde incidenten of van de verwachte vermindering van het aantal incidenten?” Camera’s zullen volgens de burgemeester niet zomaar worden geplaatst omdat een aantal bewoners daarom vraagt. “Er moet nogal wat aan de hand zijn.”

Gedeeld

Geef een antwoord