Autobekrassers opgespoord dankzij camerabeelden buren

Half april werden in Goes Zuid, in de Beukenstraat en de Populierenstraat, meerdere auto’s bekrast. De politie stelde een onderzoek in en verzamelde daarbij onder andere in de buurt gemaakte camerabeelden. Hierop waren 13 en 14 jarige jongens te zien, die de politie wist te identificeren.

Inmiddels zijn er bij de politie zes aangiftes binnengekomen van de vernielingen. De politie heeft de jongens uitgenodigd om een verklaring af te leggen op het bureau. De schade zal, indien mogelijk, door hun ouders betaald moeten worden, omdat de jongens nog minderjarig zijn. Omdat het om bewust veroorzaakte schade gaat, zullen zij geen beroep kunnen doen op de aansprakelijkheidsverzekering.
Over de verdere afhandeling van deze zaak wordt op een later moment een beslissing genomen. Eén van de mogelijkheden om jonge daders te straffen is een zogenoemde HALT-afdoening. Dit kan alleen als de jongere en zijn/haar ouders hiermee instemmen en de jongere nog niet eerder een straf heeft gekregen via het Openbaar Ministerie. Via Halt kan ook de ontstane schade afgewikkeld worden. Op de website www.halt.nl vindt u meer informatie.

‘Camera in Beeld’
De politie heeft de verdachten kunnen achterhalen dankzij camerabeelden. Steeds meer particulieren bewaken hun eigendommen met camera’s. De politie gebruikt in haar dagelijks werk vaak camerabeelden om zaken op te lossen. Om te weten waar camera’s geïnstalleerd zijn en wat zij ‘zien’ maakt de politie gebruik van een databank genaamd: ‘Camera in Beeld’. Door het gebruik van deze databank kan de politie sneller zien waar in de buurt van een misdaad zich camera’s bevinden die beelden van een dader hebben opgenomen. Op deze manier kunnen daders sneller worden gepakt.
‘Camera in Beeld’ geeft aangemelde camera’s weer op een overzichtskaart van een buurt. Als er een misdrijf gepleegd is in de buurt, kijkt de politie op de overzichtskaart om te zien waar aangemelde camera’s hangen. Er wordt dan contact opgenomen met de eigenaar van de camera om samen te bekijken of er beeldmateriaal is van het misdrijf. De politie kijkt dus niet mee via een beveiligingscamera.

Gedeeld

Geef een antwoord