Beveiliging nieuws

Onze partners

NIBHV

Gold-IP

De Beveiligingsjurist

Regio Control Veldt

DZ Technologies

Paraat

Traka ASSA ABLOY

Seris

VEB

Optex

Nimo Drone Security

OSEC

BHVcertificaat.online

Multiwacht

Advancis

Connect Security

Eizo

HID

NetworxConnect

EAL

Seagate

Explicate

VVNL

CardAccess

SOBA

Service Centrale Nederland

ARAS

Lobeco

SmartCell

Bosch Security Systems

Top Security

20face

SMC Alarmcentrale

Kiwa

IDIS

Centurion

Secusoft

Add Secure

VBN

HD Security

G4S

PG Security Systems

Ajax Systems

Koninklijke Oosterberg

CSL

Crown Security Services

Uniview

RoSecure

Securitas

VAIBS

VideoGuard

MPL

Nenova

ADI

SmartSD

Genetec

Eagle Eye Networks

ASSA ABLOY

Avigilon Alta

JMB Groep

Sequrix

2N

Nimo Dog Security

Trigion

Bydemes

CDVI

Alphatronics

Akuvox

i-Pro

Masset Solutions

Alarm Meldnet

Dero Security Products

Brivo

Hanwha Vision Europe

GFT

Paxton

Oribi ID Solutions

Milestone

ASIS

Hikvision

Dahua

Unii

AVc: Minder auto- en fietsendiefstallen

17 maart 2017
Redactie
05:54

Vorig jaar is 96.507 keer aangifte gedaan van fietsendiefstal. Dat betekent een daling van 10 procent ten opzichte van 2015. Het aantal aangiftes van autodiefstal is de eerste maanden van 2017 zelfs met 15 procent afgenomen. Dat maakt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (Avc) bekend.

Directeur Titus Visser van Avc beseft dat zeker van fietsendiefstal niet altijd aangifte gedaan zal worden. Het werkelijke aantal diefstallen kan daarom best drie tot vier keer zo hoog zijn. Maar uitgaande van de harde cijfers constateert hij dat het met deze vorm van criminaliteit de goede kant op gaat. Dat komt volgens Visser onder andere door de inzet van lokfietsen, extra toezicht en handhaving op plaatsen waar veel fietsen gestolen worden. Daardoor konden duizend aanhoudingen op heterdaad worden verricht, waarvan een preventieve werking uitgaat. Ook volgen steeds meer mensen het advies op om een tweede slot te gebruiken, waarmee de fiets aan bijvoorbeeld een lantaarnpaal vastgemaakt kan worden.

Geen aangifte
Fietsers in Rotterdam profiteren niet van de trend. Daar nam het aantal aangiftes met 24,6 procent toe. Maar in Zeeland-West-Brabant en Limburg was sprake van een afname van 22,9 procent en 22,8 procent en Maastricht zelfs van 28,4 procent, terwijl in Tilburg met 31,6 procent de sterkste daling plaatsvond.
Visser betreurt het dat slachtoffers van fietsendiefstal lang niet altijd aangifte doen. Ze weten het framenummer niet of denken dat de politie toch niets doet. Dat laatste spreekt hij tegen. Als het framenummer en slotnummer bekend zijn, worden nog redelijk wat fietsen opgespoord. Diefstal van dure e-bikes wordt doorgaans wel aangegeven bij de politie.

Autodiefstallen
Ook het aantal aangiftes van autodiefstal blijft afnemen. In januari en februari gebeurde dit 1374 keer, wat een flinke daling betekent ten opzichte van 2015 toen er in dezelfde periode 1611 auto’s verdwenen. Volgens Visser blijken beveiligingsmaatregelen zoals track & trace hun vruchten af te werpen. Hij zegt over de hele linie positief te zijn, want als ook diefstallen van caravans, vrachtwagens, bromfietsen en bussen worden meegerekend is er sprake van een totale daling van 15,2 procent.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner