AVG leidt tot meer claims wegens cybercrime

De intrede van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) zal naar verwachting leiden tot een verdere toename van cybercriminaliteit. Dat verwacht verzekeringsmaatschappij AIG Insurance. De AVG speelt onder andere afpersers in de kaart.

De waarde van persoonsdata van bedrijven is door de AVG groter dan voorheen. Afpersers staan sterker in hun onderhandelingen als zij dreigen de data van een organisatie te publiceren. Bovendien groeit het aantal schadegevallen door ransomware en de verwachting is dat deze trend zich voortzet.

Vooral schade door ransomware
2017 was een recordjaar voor cyberclaims, aldus AIG. In Europa waren er evenveel cyberclaims als in de vier jaar ervoor samen. Bij 26% van alle cyberclaims was ransomware de oorzaak, waar dit in 2016 nog 16% was. “Een waarschuwing is op zijn plaats omdat we zien dat bedrijfsschade door cyberincidenten vaak door ondernemers wordt onderschat”, zegt Stefan Zwager, Cyber Product Lead voor AIG in Nederland.
7% van het aantal gemelde schades komt door nalatigheid van personeel, maar de menselijke fout blijft een belangrijke factor in cyberclaims, constateert AIG. De achterliggende oorzaak van een datalek, ransomware of beveiligingsfout blijkt veelal menselijk handelen. Dat is een risico dat volgens de verzekeraar moeilijk onder controle is te krijgen.

Deel dit artikel via: