Avondklok blijft voorlopig nog week van kracht

Pas over een week doet het Haagse gerechtshof uitspraak in het door het kabinet ingestelde spoedappèl over de avondklok. Tot die tijd blijft het verboden om zonder goede reden tussen 21u en 4.30 de straat op te gaan.

Dinsdag was in een door de actiegroep Viruswaarheid aangespannen kort geding bepaald dat de avondklok niet rechtsgeldig was. Nog voordat die dag de avondklok zou beginnen, bepaalde het gerechtshof dat afschaffing uitgesteld zou worden totdat er een spoedappèl zou plaatsvinden. Dat was vrijdag, maar het hof heeft nog een week nodig om tot een uitspraak te komen. Het kabinet wilde de avondklok in ieder geval tot begin maart handhaven, om verspreiding van de Britse variant van het coronavirus in te dammen.

Standpunten
Vrijdagochtend bleef het rustig in de rechtszaal. Dinsdagmiddag draaide de zitting nog uit op een woordenwisseling tussen de actiegroep en de rechter. Ditmaal kregen beide partijen voldoende spreektijd om hun standpunten naar voren te brengen, zonder dat gedreigd werd met de beveiliging om de actievoerders uit het gebouw te verwijderen.

Maatschappelijk leed
Volgens Viruswaarheid veroorzaakt de avondklok meer maatschappelijk leed dan het coronavirus. 17 miljoen mensen worden in hun woning opgesloten voor een virus dat voor maar 2 procent gevaarlijk zou zijn, betoogde Jeroen Pols van Viruswaarheid. Hij vergeleek het beleid met het continu blussen van een huis om te voorkomen dat het in brand vliegt. Pols wees erop dat naast fysieke gezondheid ook mentale en sociale gezondheid bestaan en dat die op een misdadige manier onder druk worden gezet.

Noodsituatie
Volgens Landsadvocaat Reimer Veldhuis is er echter wel degelijk sprake van een noodsituatie die de avondklok rechtvaardigt. Je kan volgens hem beter de dijken versterken, dan wachten tot ze doorbreken om dan het water weer weg te pompen. Het waterpeil moet nu omlaag, zodat de dijken de naderende derde golf kunnen weerstaan. Veldhuis erkende dat de coronacijfers nog steeds dalen, maar wees er ook op dat nog altijd een miljoen patiënten moeten wachten voordat zij aan andere kwalen dan corona geholpen kunnen worden.

Deel dit artikel via: