Bedreigde bedrijven Amsterdam vaak banden met criminaliteit

Amsterdamse bedrijven waar de afgelopen jaren handgranaten voor de deur zijn gelegd of die zijn beschoten, hebben volgens de politie vaak banden met criminele netwerken. Dat schrijft Het Parool vandaag. Daders zijn vaak jonge jongens die ingehuurd worden door zogenoemde criminele makelaars.

De politie baseert zich op cijfers van de taskforce Geweld en Intimidatie Tegen Ondernemers (GITO). Hierin werkt de politie samen met justitie, gemeente en Belastingdienst. 26 keer werden ondernemers bedreigd met achtergelaten explosieven en dertien keer werd op hun pand geschoten. Twee ondernemers kregen met beide vormen van intimidatie te maken. Behalve met de schrik werden de slachtoffers ook geconfronteerd met een gedwongen sluiting, vanwege het grote risico voor de omgeving.

Conflicten tussen criminelen
Volgens de politie hebben bijna alle bedreigingen te maken met conflicten tussen criminelen. Dit zou blijken uit nader onderzoek naar de eigenaren van de getroffen bedrijven. Soms maken de ondernemers zelf deel uit van criminele netwerken. Andere zijn hun zaak gestart met een lening van drugscriminelen en worden bedreigd omdat zij bijvoorbeeld niet tijdig aflossen. Ook zijn er aanwijzingen dat bedreigde ondernemers zich bezighouden met ‘schijnbeheer’ en ondergronds bankieren. Over de reden van de bedreigingen wordt angstvallig gezwegen. Soms worden wel daders opgepakt, maar die blijken meestal niets met hun slachtoffer te maken te hebben. Het zijn vaak jongens tussen de 18 en 25 jaar die voor 500 tot 1000 euro een klusje opknappen voor wat de politie makelaars in geweld noemt. Een van de taken van de Taskforce is het laten samenwerken van diensten en het laten ontwikkelen van een geautomatiseerd systeem om ondernemingen te screenen op verdachte financiering. Geïntimideerde ondernemingen worden overigens niet langer standaard voor drie maanden gesloten. Dat maakt het voor criminelen minder interessant om deze vorm van dreiging toe te passen.

Gedeeld

Geef een antwoord