Bedreigde burgemeester Jos Wienen krijgt Machiavelliprijs

De Machiavelliprijs gaat dit jaar naar de Haarlemse burgemeester Jos Wienen, als vertegenwoordiger van ‘de bedreigde burgemeester’. De prijs wordt jaarlijks toegekend voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie.

Eerder ging de Machiavelliprijs naar koningin Máxima, bondscoach Bert van Marwijk en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Dit jaar is gekozen voor de ‘bedreigde burgemeester’. Volgens recente schattingen heeft maar liefst een kwart van de Nederlandse burgemeesters te maken met bedreigingen. In Noord-Holland is dat zelfs twee derde. Bij burgemeester Wienen van Haarlem is de dreiging zo ernstig, dat het stadhuis door zwaarbewapende politieagenten wordt bewaakt.

Aanklacht
De jury noemt de toekenning aan de bedreigde burgemeester een aanklacht tegen ‘dit fenomeen dat de wortels van onze democratie aantast en volstrekt onaanvaardbaar is. Het risico is levensgroot dat de burgemeester uit het straatbeeld verdwijnt en in een verlaten ivoren toren terechtkomt’.
De Haarlemse burgemeester Jos Wienen wordt al maanden zwaar beveiligd en woont op een onderduikadres. Ook zijn voorganger werd bedreigd. De verdenkingen gaan uit naar een motorclub, die uit Haarlem moest verdwijnen.
Wienen neemt de Machiavelliprijs op 13 februari in ontvangst. De prijs is vernoemd naar Niccolo Machiavelli (1469-1527), een Italiaanse filosoof die bekend werd door zijn werken over politieke strategie. Het is de dertigste keer dat de prijs wordt uitgereikt.

Gedeeld

Geef een reactie