Beveiliging nieuws

Onze partners

Securitas

JMB Groep

Unii

VAIBS

SmartSD

Lobeco

Centurion

Kiwa

Brivo

VBN

Multiwacht

OSEC

Paxton

Paraat

Akuvox

EAL

ARAS

20face

CSL

Nenova

Add Secure

G4S

Top Security

Gold-IP

Dahua

IDIS

Sequrix

Uniview

i-Pro

Bydemes

CDVI

Optex

Genetec

Eizo

Avigilon Alta

HID

Alarm Meldnet

BHVcertificaat.online

ASSA ABLOY

Service Centrale Nederland

Seris

Nimo Drone Security

MPL

Seagate

Secusoft

2N

ADI

Masset Solutions

Eagle Eye Networks

VEB

Hikvision

Koninklijke Oosterberg

HD Security

Alphatronics

SOBA

Explicate

Bosch Security Systems

SmartCell

RoSecure

Trigion

Hanwha Vision Europe

ASIS

Connect Security

Regio Control Veldt

NetworxConnect

Milestone

Oribi ID Solutions

NIBHV

DZ Technologies

VVNL

De Beveiligingsjurist

Advancis

Traka ASSA ABLOY

SMC Alarmcentrale

Nimo Dog Security

CardAccess

Ajax Systems

VideoGuard

GFT

Boon Edam

Crown Security Services

Dero Security Products

PG Security Systems

Bedrijf krijgt door fraudeurs gestolen miljoenen terug

13 januari 2022
Redactie
16:14

Een bedrijf uit Gelderland dat vorig jaar slachtoffer werd van internationale fraude heeft ruim 1,5 miljoen euro terug gestort gekregen vanuit Indonesië. Dit kon omdat dankzij internationale samenwerking de bankrekening van de fraudeurs tijdig ‘bevroren’ kon worden.

Het Gelderse bedrijf had een grote hoeveelheid coronasneltesten besteld bij een Koreaanse leverancier. Waarschijnlijk kregen criminelen toegang tot de mailwisseling tussen de bedrijven. Zo lukte het om via valse e-mailadressen en een valse factuur het bedrag te laten storten op een rekening die uitkwam in Indonesië. Deze vorm van oplichting heet BEC-fraude, oftewel Business Email Compromise fraude.

Uiterst slinks
Deze vorm van fraude is op uiterst slinkse wijze uitgevoerd. Er werd zelfs een nepfirma opgericht. Het gedupeerde bedrijf kwam er in oktober achter dat de betaling niet bij het Koreaanse bedrijf was binnengekomen. Men heeft direct aangifte gedaan. In het daarop volgende onderzoek heeft het Cybercrimeteam Oost-Nederland samen opgetrokken met de Koninklijke Marechaussee en met de Criminal Investigation Department (CID) van de Indonesische Politie. Zo is vol ingezet op het veiligstellen van de ontvreemde geldbedragen. Door snel handelen en een goede internationale samenwerking kon de gebruikte bankrekening van de daders worden bevroren, waarbij een groot deel van het geld veilig kon worden gesteld. Een deel van de totale schade is vervolgens door de Indonesische autoriteiten teruggestort op de rekening van het gedupeerde bedrijf.

Aanhoudingen
In het onderzoek vorig jaar zijn vier verdachten aangehouden in Indonesië. Zij hebben straffen opgelegd gekregen tot 5 jaar. De hoofdverdachte uit Nigeria is tot op dit moment spoorloos.
Door het wereldwijd strategisch plaatsen van liaisonofficieren kunnen de politie en de Koninklijke Marechaussee doeltreffend internationaal samenwerken op strafzaken. Naast dit bedrijf hebben de verdachten ook een Italiaans bedrijf op dezelfde manier opgelicht. Ook dat bedrijf heeft een deel van het gestolen geld teruggekregen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner