Als beveiligingsbedrijf overleven in crisistijd

Hoe onderneem je tijdens Covid-19? Dat was een vraag die veel beveiligingsondernemers zich zullen hebben gesteld de afgelopen maanden. Centurion Beveiliging in Amsterdam beleefde ook een uitdagende tijd, maar wist door snel schakelen de opdrachtgevers goed te adviseren en continuïteit te bieden.

Verschillende opdrachtgevers van Centurion werden getroffen door de intelligente lockdown. Het personeel moest naar huis en de bedrijfspanden bleven ongebruikt achter. “Dan zie je wat het voordeel is als je niet een soort uitzendbureau bent, zoals veel particuliere beveiligingsorganisaties, maar een echt beveiligingsbedrijf”, zegt directeur/eigenaar Jerry van Mechelen van Centurion Beveiliging. “Normaal zouden contracten worden opgeschort en moet je maar zien wat je met je overtollige mensen moet, maar in ons geval was er genoeg werk en was de regierol hard nodig, al is er op dat gebied natuurlijk ook wel het nodige veranderd.”

Emotionele situaties
Half maart werd ineens bekend dat mensen thuis moesten gaan werken en dat betekende dat veel bedrijven de deuren tijdelijk moesten sluiten. Ook het voetbal – Centurion Beveiliging verzorgt de beveiliging van het Nederlands Elftal – viel helemaal stil. Andere branches, zoals de levensmiddelenhandel, kregen het daarentegen juist heel druk door de crisis. “Het gebeurt wel vaker dat een bedrijfspand tijdelijk op slot gaat.”, vervolgt Van Mechelen. “Maar zo lang als nu, hebben we nog nooit meegemaakt. Je gaat dan praten met de opdrachtgevers. Welke nieuwe risico’s brengt de lockdown met zich mee? Wie let er op het pand? Het bracht ook minder leuke werkzaamheden met zich mee. Medewerkers van onze opdrachtgevers kregen te horen dat er voor hen geen werk meer was. Onze beveiligers zorgden er dan voor dat zij hun spullen konden ophalen. Je kunt je voorstellen dat je dan goed met emotionele situaties moet kunnen omgaan. Gelukkig zijn onze mensen daarin ervaren.”

Extra werk
Bedrijven die tijdens de lockdown open mochten blijven, brachten extra werk met zich mee. Van Mechelen: “Denk maar aan de bouwmarkten, daar moesten we extra beveiligingsmaatregelen inzetten. Maar we hielpen onze opdrachtgevers ook met het uitvoeren van de verplichte maatregelen, zoals het reguleren van het aantal bezoekers en het plaatsen van ontsmettingsmiddelen. Er zijn zelfs opdrachtgevers waarvan we het volledige facilitymanagement hebben overgenomen. Verder hebben we zoveel mogelijk ingespeeld op de toenemende vraag naar verkeersregelaars. Waar tijdelijke arbeidsovereenkomsten ineens niet meer werden verlengd heeft Centurion juist vacatures geopend.”

Lessen leren
Centurion probeert zoveel mogelijk lessen te leren uit de crisis. Het kan geen kwaad om bepaalde maatregelen te handhaven als de crisis voorbij is. “Tijdens de coronacrisis waren er een tijd afwijkende richtlijnen voor reanimatie. Die zijn nu weer teruggedraaid, maar de risico’s zijn gebleven”, stelt Van Mechelen. “Wij adviseren onze mensen dus om blijvend voorzichtig te zijn. Hetzelfde geldt bij aanhoudingen. De instructie tijdens de crisis luidt: veilige afstand bewaren, rapporteren en de politie inschakelen. Fysiek contact met verdachten dient vermeden te worden als het niet echt nodig is. Ook dat zouden we er na de crisis liever inhouden. Want behalve corona kunnen mensen nog wel meer besmettelijke aandoeningen hebben. We willen onze mensen zeker niet onnodig bang maken, maar we zijn wel voorzichtiger geworden dan voorheen. Iedereen heeft extra persoonlijke beschermingsmiddelen bij zich en dat blijft zo.”

Oude normaal
Intussen gaat de samenleving geleidelijk weer terug naar het ‘oude normaal’. Dat geldt ook voor de criminaliteit, constateert Van Mechelen op basis van rapportages van beveiligers. “Mensen gaan weer meer op kantoor werken en we zien de aanvragen voor collectieve bewaking toenemen. Helemaal normaal zal het voorlopig niet worden, verwachten wij. We moeten ook afwachten of al onze opdrachtgevers de crisis te boven komen. Maar dat hoort erbij. Het zijn risico’s waar je als ondernemer mee te maken krijgt. Ik denk dat wij het goed hebben opgepakt. Onze security-experts hebben onze opdrachtgevers echt kunnen ondersteunen met complexe en nieuwe vraagstukken.”

Gedeeld

Geef een reactie