Beveiligingscamera’s voor waar bijzondere eisen gelden

Tijdens IFSEC presenteerde de Canadese fabrikant Avigilon een groot aantal noviteiten. Om hiermee installateurs in de Benelux bekend te maken organiseerde Lobeco in Antwerpen de ‘Avigilon Summer Experience’, waarbij de nieuwste producten live werden gedemonstreerd.

Het belangrijkste nieuws was volgens Sylvester Hiemstra van Avigilon de introductie van versie 7 van het VMS Avigilon Control Center (ACC). Hieraan is ‘Focus of Attention’ toegevoegd. Op basis van kunstmatige intelligentie bepaalt de software wat in een camerabeeld interessant is voor een operator. Alleen die informatie wordt doorgestuurd. Vooral bij overzichtsbeelden met hoge resolutiecamera’s levert dat voordelen op. De operator hoeft niet op zoek naar wat de ‘trigger’ heeft veroorzaakt, maar ziet dat direct in de aangeleverde uitsnede van het oorspronkelijke totaalbeeld.
Interessant is ook de functie ‘Appearance Search’. Er kan een snapshot worden gemaakt van een waargenomen persoon of voertuig, waarna het systeem op zoek gaat naar alle opgeslagen beelden waarop de persoon of het voertuig eveneens is te zien. Op een vergelijkbare manier zijn alle beelden te verzamelen waarop bijvoorbeeld mannen met een blauwe broek en rood shirt zijn te zien.  Verder is ‘Unusual Motion Detection’ toegevoegd aan ACC. De operator krijgt beelden te zien als waargenomen personen iets doen wat als verdacht of gevaarlijk is geclassificeerd. Nieuw is verder dat de kleur van de gebruikersinterface is aan te passen, zodat het observeren minder vermoeiend wordt voor de operator. ACC werkt nu geïntegreerd met het toegangsbeheersysteem Access Control Manager (ACM) en kentekenherkenning en het platform is nu met volledige functionaliteit via een smartphone te beheren.

Kunstmatige intelligentie
Nieuw zijn ook de H5A-camera’s met ingebouwde kunstmatige intelligentie. Deze camera’s herkennen onder andere personen en voertuigen en reageren daarop, terwijl andere bewegingen worden genegeerd. De H5A-serie omvat dome-, bullet- en box-camera’s met diverse kenmerken. Volgens Hiemstra kunnen ze zelfs vijftig objecten gelijktijdig volgen en identificeren. Ook het herkennen van mensen die stilzitten in een zaal is mogelijk.
De verkoopdirecteur van de Canadese fabrikant vestigde ook aandacht op Avigilon Blue. Dit is een cloudplatform, bedoeld om alarmbeelden naar toezichtcentrales of smartphones te sturen. Beelden worden lokaal opgeslagen op een NVR. Alleen alarmbeelden gaan de cloud in. Daarnaast dient de cloud voor installateurs om de systemen van hun klanten te controleren en updates te installeren. De dienst kan aangeboden worden als abonnement.

Bijzondere camera’s
Avigilon heeft nu ook thermische camera’s. Nieuw is de H4 met VGA-resolutie, waardoor thermische beelden geanalyseerd kunnen worden op situaties die interventie nodig maken.
De Canadese fabrikant is volgens Hiemstra gespecialiseerd in producten voor situaties waarbij een zeer hoge beeldkwaliteit nodig is. Zo is er een camera met 30 megapixels, die ideaal is voor observatie van grote parkeerterreinen. Zelfs ’s nachts is met behulp van video-analytics precies na te gaan wat er gebeurt. Volgens de verkoopdirecteur worden alle producten gefabriceerd in Canada en de Verenigde Staten, zijn ze ONVIF-compatibel, ondersteunen ze H.265 en worden ze geleverd met een levenslange licentie en drie jaar garantie.
Tijdens de Avigilon Summer Experience waren nog meer bijzondere camera’s te zien, zoals de H4 Multisensorcamera. Deze heeft vier elementen van 3 tot 8 megapixels voor beelden van 180 tot 360 graden. Ook de H4 PTZ werd getoond, met een IR-schijnwerper, die dankzij de zoomfunctie 250 meter haalt. Verder waren een intercom met 3 megapixelcamera, WDR en IR en een radarsensor te zien. De radar is onder andere te gebruiken om te controleren of er bij sluiting van een winkel geen mensen zich hebben ingesloten in pashokjes of toiletten.

Gedeeld

Geef een reactie