Bosch: ‘Kunstmatige intelligentie gaat de techniek beheersen’

Bosch gaat de komende twee jaar 300 miljoen euro investeren in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Een deel van dit geld wordt besteed aan slimme beveiligingsapparatuur, waarvoor bovendien één softwareplatform wordt ontwikkeld. Daarop kunnen andere fabrikanten applicaties ontwikkelen. Een soort Windows voor security dus.

Individueel werkende apparaten en systemen zullen langzaam maar zeker een zeldzaamheid worden, voorspelt Bosch. “Internet of Things is nu onze belangrijkste drijfveer”, vertelde dr. Stefan Hartung deze week tijdens een persconferentie in het hoofdkantoor in Stuttgart. De hoogste baas van Bosch Energy and Building Technology onthulde ook dat zijn bedrijf vorig jaar al 13 miljoen ‘web enabled’ apparaten heeft verkocht. Vooral voor gebouwinstallaties, maar ook voor beveiligingstoepassingen. Die gaan de komende jaren met name ontwikkeld worden door de onlangs gestarte dochteronderneming Security and Safety Things GmbH (SAST). Deze startup werkt aan ’s werelds eerste open IoT-platform voor beveiligingscamera-apps. SAST wil volgens Hartung iets ongeëvenaards leveren: een besturingssysteem om verschillende soorten en merken beveiligingscamera’s te programmeren en bedienen. Voor fabrikanten van apps is dat ideaal. Die kunnen nieuwe toepassingen ontwerpen, die voor nog maar één platform geschikt hoeven te zijn. Ook voor het updaten is dat stukken eenvoudiger. “SAST streeft naar een wereldwijde marktplaats voor applicaties voor beveiligingscamera’s van alle merken”, aldus Hartung.

Kunstmatige intelligentie
De standaardisatie van beveiligingscamera’s staat volgens Bosch niet op zichzelf. In de toekomst zal het de wens van gebruikers zijn om alles op elkaar te kunnen aansluiten. Daarom is nu het ontwikkelen van een standaard belangrijker dan ooit. Hetzelfde geldt volgens Hartung voor kunstmatige intelligentie. “Dat is de sleutel voor verdere vooruitgang op het Internet of Things en een voorwaarde voor onze toekomstige groei. Kunstmatige intelligentie verandert aangesloten apparaten in slimme assistenten, die aanvoelen wat de gebruiker van hen verwacht en zo voor de meest optimale gebruikerservaring zorgen. Over 10 jaar zal elk Bosch-product kunstmatige intelligentie bevatten of op zijn minst met behulp van kunstmatige intelligentie zijn geproduceerd. Daarom ook investeren wij 300 miljoen euro in het Bosch Center voor Artificial Intelligence (BCAI). Daar werken nu al 170 mensen aan de toekomst en dat zullen er de komende jaren 400 worden. Tot de tachtig onderzoeksprojecten behoren auto’s die zonder chauffeur kunnen rijden, maar ook camera’s die geen beelden produceren, maar data over de situatie die zij waarnemen. Er wordt samengewerkt met verschillende wetenschappelijke instellingen, waaronder de Universiteit van Amsterdam.”

Gedeeld

Geef een reactie