Brandwacht doet veel meer dan wachten op brand

Een bedrijf waar brandgevaarlijke werkzaamheden worden verricht of dat werkzaam is in de maritieme of petrochemische sector kan door de gemeente, brandweer of omgevingsdienst worden verplicht om een brandwacht in te zetten.

Een brandwacht kan bijvoorbeeld worden verplicht op het moment dat een brandmeldinstallatie is afgekeurd of wordt nagekeken. Zolang de brandinstallatie niet correct werkt zorgt de brandwacht voor de veiligheid. Het inhuren van een brandwacht kan ook noodzakelijk zijn bij een shutdown van een fabriek, waarbij de kans op brand aanwezig is. Een brandwacht houdt preventief toezicht en hierdoor kan hij of zij onveilige (werk)situaties voorkomen.

Wat doet een brandwacht?
Een brandwacht is verantwoordelijk voor de veiligheid van anderen in diverse werksituaties. Zo houdt deze toezicht in werkomgevingen waar brandgevaarlijke werkzaamheden worden uitgevoerd of bij het uitvoeren van werk in besloten ruimtes. Een brandwacht zorgt er niet alleen voor dat er een veilige omgeving is, maar draagt ook zorg voor een goede communicatie richting de medewerkers. Zo zal de brandwacht in het geval van calamiteiten de medewerkers inlichten en communiceren wat er gedaan moet worden. Is er kans op een onveilige situatie? Dan is het de verantwoordelijkheid van de brandwacht om het gevaar te signaleren en preventieve acties te ondernemen om zo de veiligheid in een ruimte of bij de werkzaamheden te waarborgen. Daarnaast behoort het tot de taken van de brandwacht om te controleren of er op een juiste en veilige manier gewerkt wordt. Dit kan bijvoorbeeld zijn door het controleren van de werknemers of ze wel de juiste beschermingsmiddelen dragen. Of door het controleren of een bedrijf de veiligheidsprocedures op een correcte manier naleeft. Een brandwacht is bevoegd om medewerkers van een bedrijf of de organisatie ‘an sich’ aan te spreken bij het overtreden van de veiligheidsprocedures.

Gediplomeerde brandwachten
Bij calamiteiten of een gevaarlijke situatie is de brandwacht verantwoordelijk voor het evacueren van de medewerkers en het alarmeren van hulpdiensten. De brandwachten van www.brandwachthuren.nl zijn volgens het bedrijf goed opgeleid en weten hoe ze moeten handelen in een onveilige situatie. Goed getrainde brandwachten kunnen in een onveilige situatie de brand bestrijden of de brandweer assisteren. Ook zijn deze brandwachten Rijkgediplomeerd, wat betekent dat ze voldoen aan alle eisen en beschikken over de juiste diploma’s. Zo beschikken de brandwachten over een BHV-diploma en BMI-beheer. Vaak zijn ze daarnaast ook nog bijgeschoold op andere gebieden waardoor de brandwachten multidisciplinair kunnen worden gezet. Bedrijven met een industriële stop of een turnaround worden geadviseerd gediplomeerde brandwachten in te schakelen.

Snelle service
Brandwachthuren.nl zegt garant te staan voor een snelle service. Binnen nog geen twee uur staat een brandwacht bij de opdrachtgever op de stoep. Daarnaast garandeert het bedrijf dat haar brandwachten de veiligheid binnen de organisatie van de opdrachtgever waarborgen, net als de continuïteit van de bedrijfsvoering. Inhuurders van de brandwachten kunnen rekenen op een excellente uitvoering van de werkzaamheden. De brandwachten doen soms wat extra’s, in plaats van alleen wat van ze wordt gevraagd en ze gaan een stap verder dan de traditionele brandbeveiliging.

Gedeeld

Geef een reactie