G4S over het belang van technische dienstverlening

Jarenlang lag de nadruk van G4S Nederland op specialistische personele dienstverlening. Maar sinds de recente overname van Beveco Gebouwbeheersystemen is de factor technologie binnen de organisatie prominenter aanwezig dan ooit tevoren. Wij spraken met algemeen directeur Vinz van Es over het waarom.

“Ik geloof nadrukkelijk in integrated security, dus in een combinatie van menskracht en techniek”, verklaart Van Es. “Wat we willen bereiken met onze opdrachtgevers zijn integrale oplossingen die niet alleen beveiligen, maar die ook data genereren waarmee je processen kunt analyseren en verbeteren. Dus met elkaar communicerende systemen die niet alleen signaleren, maar die eveneens helpen bij het voorspellen van trends en gebeurtenissen.”Beveco Gebouwautomatisering heeft volgens Van Es alles in huis om G4S in staat te stellen deze ambitie waar te maken.

Technologie op locatie
“Technologie biedt ons ook mogelijkheden om onze eigen dienstverlening verder te verbeteren”, vervolgt Van Es. “We hebben natuurlijk ons Secure Operations Center (SOC) van waaruit wij onze mensen effectief en efficiënt aansturen, maar we kunnen nog veel meer bereiken als we ook over technologie op locatie beschikken. Met Beveco beschikken we over een platform dat naast beveiliging en veiligheid ook comfortsystemen (meet- en regeltechniek) kan integreren, ofwel gebouwgebonden systemen. Zo kunnen wij beter dan ooit inspelen op de behoefte van opdrachtgevers en kunnen wij meteen het werk voor onze eigen mensen interessanter en zinvoller maken. Het beveiligingsvak krijgt met deze mix van menskracht en technologie ineens een heel andere dynamiek.”

Gebouwbeheer
Hoewel beveiliging en veiligheid belangrijke onderdelen vormen van het portfolio van Beveco, houdt het bedrijf zich ook bezig met zaken als klimaatbeheersing en verlichting. Worden dat nieuwe disciplines van G4S? Van Es: “Wij zien zeker dat er ook bij onze bestaande opdrachtgevers behoefte is aan gebouwbeheer op afstand. Wij ondersteunen dat nu al vanuit ons SOC, door naast alarmen ook technische meldingen te verwerken. In samenwerking met Beveco kunnen wij deze dienstverlening uitbreiden met efficiencyverbeteringen. Waarom een heel gebouw verwarmen, als maar enkele afdelingen worden gebruikt? Met sensoren kan je alles meten en de data gebruiken om onnodige kosten te vermijden en de inzet van dure menskracht zoveel mogelijk te beperken. Beveiliging blijft natuurlijk mensenwerk, maar waar mogelijk lossen we vraagstukken met techniek op.”

Meer acquisities?
G4S Nederland is niet uniek met technische dienstverlening. In vrijwel alle andere (85) landen biedt het beveiligingsbedrijf ook al technische en/of integrale oplossingen of wordt nauw samengewerkt met bedrijven die deze kunnen realiseren. G4S verkoos een overname boven een samenwerking, maar dat neemt niet weg dat Beveco onder de eigen naam en met het eigen management actief blijft. Ook de relatie met huidige partners blijft bestaan.
Over of er in de komende tijd nog meer acquisities volgen, kan Van Es logischerwijs nog geen uitspraken doen. Het beveiligingsbedrijf is sinds 6 april 2021 onderdeel van Allied Universal, dat met een omzet van 18 miljard dollar per jaar en meer dan 800.000 medewerkers de op zeven na grootste werkgever ter wereld is. De overname kan dus voor een flinke groeispurt gaan zorgen.

Versterken
Van Es verwacht niet dat voor G4S binnen Europa veel zal veranderen onder invloed van Allied Universal. “We hebben min of meer dezelfde strategie en visie en het motto van CEO Steve Jones is: ‘Ga door met waar je goed in bent, leer van elkaar hoe het beter kan en zorg ervoor dat je klanten tevreden blijven’. Ik denk dat we elkaar heel goed kunnen versterken. Er is ook geen sprake van concurrentie, want Allied Universal was tot nu toe vrijwel alleen actief in Noord-Amerika. Met de overname van G4S willen ze uiteraard ook hun positie in de rest van de wereld versterken, maar ik kan nog niet zeggen hoe dat zal gebeuren. We kijken elke keer of een bepaalde stap waarde toevoegt vanuit onze visie op het ontzorgen van opdrachtgevers.”

Kennis delen
Kennis is en blijft een belangrijke propositie van G4S. “Kennis die wij via onze G4S Academy delen met opdrachtgevers. Waar zitten pijnpunten, risico’s en mogelijkheden? Dat onderzoeken we via onze risk based approach, waarin we onze kennis en de kennis van opdrachtgevers integraal toepassen. Tot nu toe waren we van derden afhankelijk als voor oplossingen technologie nodig was, maar dat is met de overname van Beveco veranderd. Niet onbelangrijk, als je kijkt naar de waarde van de data die je met de technologie verzamelt en verwerkt. Klanten staan daar steeds meer voor open. Het is niet meer ‘kunt u ons deze dienst leveren?’, maar ‘kunt u dit vraagstuk van ons overnemen?’. Dat is een positieve ontwikkeling, want zo kunnen we onze eigen kennis in de strijd gooien om tot een beter product te komen. Zie het als een cirkel, die je continu verbetert door van elkaar te leren. Ons ultieme doel is om met deze manier van werken onze dienstverlening steeds scherper neer te zetten.”

Gedeeld

Geef een antwoord