Grote behoefte aan beveiligers met drugshond

Alcohol- en drugsgebruik kan – zeker in het geval van verslaving – het functioneren van medewerkers en studenten ernstig negatief beïnvloeden. Bedrijven en instellingen maken zich hierover steeds meer zorgen. NIMO Dog & Event Security merkt dit aan de snel stijgende vraag naar controles met zogenoemde drugshonden.

Over klandizie heeft NIMO Dog & Event Security niet te klagen. Steeds meer bedrijven, maar ook onderwijs- en zorginstellingen voeren een alcohol- en drugsbeleid in en laten door NIMO controles uitvoeren. Het enige probleem voor dit beveiligingsbedrijf is een nijpend personeelstekort. “We kunnen zo een tiental beveiligers met hond aan opdrachten helpen”, zegt Alex Hermans van NIMO. “Ook ZZP-ers zijn van harte welkom.”

Niet getolereerd
“Vanwege de gevaren die drugs- en alcoholgebruik met zich meebrengen, nemen steeds meer werkgevers een alcohol- en drugsbeleid op in de arbeidsovereenkomst of de daarbij behorende personeelswijzer. Ook onderwijsinstellingen kampen met alcohol- en drugsgebruik door scholieren en studenten. Zorginstellingen en de GGZ kennen dezelfde problematiek”, vervolgt Hermans. “Regelmatig laten werkgevers, onderwijs- en zorginstellingen daarom preventieve alcohol- en drugscontroles uitvoeren met behulp van onze speurhonden narcotica, ook wel drugshonden genoemd. De reukzin van zo’n hond is vele malen beter dan die van een mens. De sensitieve neus van de speciaal hiervoor getrainde drugshonden kan drugs opsporen, ook al is er nog zoveel moeite gedaan om de drugs te verbergen. Goed getrainde drugshonden gebruiken hun neus om drugs te vinden, die verborgen zijn of ergens in zijn opgesloten. Door met speurhonden actief op zoek te gaan naar verboden middelen, wordt aan werknemers, bezoekers en studenten getoond dat drugsgebruik binnen de organisatie niet getolereerd wordt.”

Drugscontroles door NIMO
Wie vermoedt dat er door een of meerdere werknemers of scholieren drugs gebruikt wordt, ook voor werktijd, kan door NIMO Dog & Event Security een preventieve controle laten uitvoeren. Hierbij is het wel belangrijk dat er een alcohol- en drugsprotocol is en dat dit ook binnen de organisatie gecommuniceerd is. NIMO kan helpen bij het opstellen van zo’n protocol en geeft advies over hoe de werkgever hiermee het beste kan omgaan. Ook wordt dan uitgelegd aan welke eisen de controle moet voldoen zodat een en ander ook juridisch is geborgd. Met het protocol ‘Leidraad voor de inzet van speurhonden narcotica op de werkplek’, hoeven opdrachtgevers zich over de juridische randvoorwaarden geen zorgen te maken.

Werken bij NIMO?
Er zijn op het moment diverse vacatures voor gediplomeerde beveiligers met een gecertificeerde speurhond. Kijk hier voor nadere informatie en solliciteer!

Gedeeld

Geef een antwoord