Joris de Ron van VideoGuard nu trouble shooter voor Genetec

Security Center van Genetec is een eenvoudig te beheren platform voor videotoezicht, toegangsbeheer, intercom en kentekenherkenning. Veel minder eenvoudig is het om het perfect af te stemmen op de verwachtingen van de gebruiker en alles eruit te halen wat erin zit. En de grootste uitdaging is het oplossen van ogenschijnlijk onoplosbare problemen. Voor dat laatste volgde system engineer Joris de Ron van VideoGuard een intensieve opleiding bij Genetec, waarvoor hij nu als eerste in Nederland officieel gecertificeerd is.

VideoGuard is officieel Value Added Distributor van Genetec. Die status krijgt een distributeur niet zomaar. Het betekent dat er kennis in huis moet zijn die op het niveau van de fabrikant van de software ligt. Natuurlijk zal een correct geïnstalleerd en geconfigureerd systeem met Security Center in de praktijk weinig problemen geven, maar als dat wel gebeurt is snel herstel nodig. Het gaat tenslotte om security. Wachten op ondersteuning van de fabrikant is dan geen optie. Die kan ook niet op de locatie opereren. Dan biedt de gecertificeerde specialist van VideoGuard uitkomst. Die kan in het uiterste geval altijd nog terugvallen op de kennis van Genetec zelf, maar dat gebeurt dan snel en efficiënt doordat hij zelf al over veel kennis en routine beschikt.

Complexe technische problemen
De training die De Ron volgde concentreert zich op het oplossen van complexe technische problemen. Eerst wordt geleerd om aan de hand van vragen aan de klant het probleem te identificeren. Vervolgens wordt procesmatig, volgens een beproefde methodiek, naar een oplossing toe gewerkt. Alle aspecten van Security Center komen aan bod, zoals de grafische interface, de processen en services die op de achtergrond draaien en de opbouw van de netwerkarchitectuur. Hoe analyseer en ontleed je een ‘trace pakket’? Welke nuttige informatie kan je uit de logs binnen Security Center halen? Welke netwerkprotocollen worden gebruikt? Hoe zit de client/server-architectuur in elkaar? Hoe werkt de SQL-database en hoe configureer en beveilig je die optimaal. Dat zijn allemaal onderwerpen die tijdens de cursus uitvoerig zijn behandeld.

Extreem voorbeeld
Het examen werd afgesloten met een extreem voorbeeld waar de system engineer in de dagelijkse praktijk tegenaan kan lopen. De Ron kreeg één uur de tijd om twee servers vol problemen weer volledig in orde te maken. Aan de ‘klant’ had hij niet veel, want die had ‘weinig’ kennis van zaken en wist vragen niet of nauwelijks te beantwoorden. Hij was dus sterk op zijn eigen kennis en ervaring aangewezen. Na afloop ontving hij het certificaat waarmee hij kan aantonen op hetzelfde niveau te zitten als de professionele support-mensen van fabrikant Genetec zelf.

Gedeeld

Geef een reactie