Kunstmatige intelligentie centraal tijdens Dahua Solution Day

Donderdag 14 maart vond in Zoetermeer de Dahua Solution Day plaats in de gloednieuwe showroom van de bekende fabrikant. De nadruk lag op kunstmatige intelligentie, waarmee camera’s zijn in te zetten als uiterst geavanceerde detectoren van onraad.

Tot nu toe werd vooral met megapixels geschermd om camera’s te promoten. Maar de laatste jaren begint duidelijk te worden dat er simpelweg niet genoeg mankracht is om al die super scherpe beelden te beoordelen en actie te ondernemen. Daarom gaan camera’s steeds meer zelf bepalen wat interessant is om interventie op te plegen. Patronen worden omgezet in zogenoemde metadata die op vele manieren geanalyseerd kan worden. Dat kan live en op basis van opgeslagen beelden. Dahua maakt het bijvoorbeeld mogelijk om het gedrag van individuele personen en van groepen van personen te analyseren. Als het gedrag afwijkt van wat binnen de normen als wenselijk wordt beschouwd, wordt alarm met beeld gegenereerd en kan een operator een opvolgingsprocedure in gang zetten.
Signalement
De ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie gaan erg snel. Tijdens de Dahua Solution Day was een camera te zien die auto’s kon herkennen. Op de monitor verscheen naast het beeld het kenteken, het merk, het type en de kleur van de waargenomen auto. Helemaal foutloos werkt het nog niet, maar het maakt het al stukken makkelijker als bijvoorbeeld een rode bestelwagen wordt gezocht. De technologie werkt nu al nauwkeuriger dan menselijke waarneming en zij wordt continu verbeterd. Wat met auto’s kan, kan ook met mensen. De camera ziet of een man of vrouw wordt waargenomen, hoe oud die ongeveer is, of die bril, baard of snor draagt en welke kleur kleding wordt gedragen. Met de metadata wordt eenvoudig een signalement verkregen, terwijl op basis van een signalement heel snel personen teruggevonden kunnen worden. Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van een nieuwe technologie: feature modeling. Uit onderdelen van een gezicht wordt via wiskundige modellen een nauwkeurige weergave van het gehele gezicht berekend, waardoor een steeds betere herkenning ontstaat.

Voorspellend gedrag herkennen
Behalve gezichten wordt ook gedrag herkend. De uitdaging op dit moment is het herkennen van voorspellend gedrag. Dus dat op basis van het gedrag intenties zijn te herkennen, zoals het plegen van winkeldiefstal, zakkenrollen of het voorbereiden van een aanslag. Om dit alles optimaal te kunnen beheren ontwikkelde Dahua een eigen Video Management System (VMS). DSS Pro ondersteunt alle geavanceerde functies van de nieuwste camera’s van Dahua met kunstmatige intelligentie. Met de software zijn zeer omvangrijke videosystemen op te zetten, doordat meerdere servers worden ondersteund. 

De nieuwe showroom is te zien op deze video.

Gedeeld

Geef een reactie