Nederlanders hebben te weinig rookmelders

Eerder werd al bekend dat de minister van Binnenlandse Zaken, Raymond Knops, vanaf 1 juli 2022 alle woningeigenaren wil verplichten om op iedere verdieping tenminste één rookmelder te hebben. Dat geeft woningeigenaren nog 2 jaar de tijd om de zaken op orde te krijgen.

Die 2 jaar is nodig, want er is een te groot tekort aan rookmelders conform NEN 2555. Daardoor is het op het moment niet mogelijk om aan de aankomende verplichting te kunnen voldoen. Belangrijk is het wel. Niet iedereen staat erbij stil, maar tijdens het slapen is het reukvermogen van mensen uitgeschakeld. Het gehoor werkt nog wel, dus iemand kan wakker schrikken van een hard geluid.

Rookvergiftiging
Zonder rookmelder overlijdt een slapende persoon al aan rookvergiftiging, voordat de brand wordt opgemerkt. Dat gebeurt heel snel vanwege de grote hoeveelheid giftige stoffen die in de rook zit. Rookmelders zijn er om mensen met geluid wakker te maken, wanneer er sprake is van brand en rookontwikkeling in huis. Tenminste dertien levens per jaar worden gered door de aanwezigheid van rookmelders. Met de verplichting om op iedere verdieping een rookmelder te hebben loopt dat aantal vermoedelijk op in de komende jaren.

Eén op de vijf Nederlanders heeft geen rookmelders
Onderzoek heeft eerder uitgewezen dat zo’n 80 procent van de Nederlanders 1 á 2 rookmelders heeft. Eén op de vijf Nederlanders heeft helemaal geen rookmelders. Wanneer alle verdiepingen van een rookmelder voorzien moeten worden, komen Nederlanders op dit moment dus massaal rookmelders tekort. Deze zullen in de komende 2 jaar aangeschaft moeten worden, vóór de verplichting in gaat. Hoe het toezicht op de verplichting wordt gehandhaafd is nog niet bekend.

Iedere minuut telt
Wanneer een brand in huis uitbreekt, is vooral tijdens de eerste minuten van de brand het handelen van de bewoner cruciaal. Ook de aanwezigheid van een regelmatig gekeurde brandblusser en blusdeken in huis worden door de brandweer aangemoedigd, omdat deze in de eerste minuten van een brand kunnen helpen om het vuur snel te blussen en zo een grotere brand te voorkomen.

Gedeeld

Geef een antwoord