NVD Beveiligingen bestaat vandaag 110 jaar

De oudste particuliere beveiligingsorganisatie van Nederland, NVD Beveiligingen, is vandaag precies 110 jaar geleden van start gegaan. Al die tijd heeft het bedrijf zelfstandig kunnen voortbestaan. Op het moment wordt een organisatorische verandering doorgevoerd, waardoor NVD niet meer alleen het oudste, maar ook het modernste beveiligingsbedrijf wordt.

Op 1 februari 1909 werd de Nachtveiligheidsdienst en Contrôle opgericht. Deze sprong in het gat in de markt dat was ontstaan nadat de gemeentelijke nachtwachten aan het einde van de 19e eeuw werden opgeheven. De Nachtveiligheidsdienst en Contrôle richtte zich op wijkbewaking van woningen en bedrijven in de regio Haarlem, waarbij de nachtwaker op de fiets zijn rondes deed.

Oorlog
Het bedrijf groeide snel. In 1910 kwam al de veertigste nachtwaker in dienst. Zij hadden een draagbare controleklok bij zich, zodat klanten konden controleren of ze langs waren geweest. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef het bedrijf actief, maar wel voor het verzet tegen de Duitsers. Er waren veertien onderduikers in dienst. Na de oorlog werd het bedrijf flink uitgebreid en kwamen er nieuwe diensten bij. Controlerondes werden nu 24 uur per dag geleverd, er kwamen objectbeveiligers en suppoosten in dienst en zelfs het verzorgen van planten en huisdieren werd toegevoegd als dienstverlening. De fietsen maakten plaats voor auto’s, waardoor NVD een grotere regio kon bedienen.

Communicatiemiddelen
Vanaf de Jaren Zestig deden vernieuwingen hun intrede. Er werden mobilofoons en portofoons aangeschaft, waardoor de bewakers veel effectiever waren in te zetten. Ook werd een meldkamer ingericht, waar meldingen van alarmsystemen van klanten binnen kwamen. In 1976 werd het tijd voor een modernere naam. Nachtveiligheidsdienst en Contrôle werd Nachtveiligheidsdienst Bewaking Haarlem BV. Inmiddels was ook een technische tak toegevoegd. De naam, NVD Beveiligingen, werd op 1 januari 1980 ingevoerd. Dit omdat inmiddels veel meer dan alleen bewaking werd aangeboden.

Nieuw hoofdkantoor
Tot 1998 zat NVD Beveiligingen in een villa in Aerdenhout, maar die werd veel te klein voor het snelgroeiende bedrijf. Daarom werd een uiterst modern gebouw in Haarlem in gebruik genomen. Al snel volgden er meerdere locaties en activiteiten, waardoor in 2008 de huidige naam werd aangenomen: NVD Beveiligingsgroep. Een jaar later werd de meldkamer geheel vernieuwd en aangepast aan de modernste eisen.

Organisatorische veranderingen
In 2016 werd een grote organisatorische verandering ingezet, waarbij alle verantwoordelijkheid van het management naar de werkvloer werd verplaatst. Elke medewerker werd ondernemer binnen de onderneming en zo als het ware ambassadeur van het bedrijf. Een belangrijk voordeel is dat door het ontbreken van hiërarchische lagen snel geschakeld kan worden, waardoor nog beter op de wens van klanten ingesprongen kan worden. “De doelstelling is een blije medewerker en een blije klant door mensen in hun kracht te zetten”, zegt algemeen directeur Patrick van der Leelie. “Het portefeuillemodel is de kick-off voor de nieuwe wind in het bedrijf. Geen opgelegde regels maar het scheppen van kaders is wat we doen om mede te bepalen hoe we verder groeien.” Met deze structuur, die ontwikkeld is binnen de ICT, is het oudste beveiligingsbedrijf van Nederland ook het modernste geworden in Nederland.

Gedeeld

Geef een reactie