NVD zet nieuwe technologieën in voor persoonsalarmering

NVD Beveiligingen staat altijd open voor technische innovaties. Zo ondersteunt de meldkamer sinds kort een in Nederland ontwikkelde technologie voor het draadloos overdragen van noodmeldingen. Dit gebeurt via het zogenoemde NB IoT-netwerk. Ook nieuwe netwerken als LTE-M en Lora worden ondersteund. NVD daagt de markt uit om met nieuwe toepassingen naar voren te komen.

NB IoT staat voor Narrow Band Internet of Things. LTE-M is de afkorting van Long Term Evolution Machine en Lora betekent Long Range. Het gaat hier om landelijke netwerken, die onderdeel zijn van de bekende mobiele telefoonnetwerken. Ze zijn te gebruiken door apparaten met heel lage vermogens en daarom ideaal voor mobiele toepassingen. Zo’n toepassing is de Montr Emergency Button van het Haagse technologiebedrijf Montr. Dit is een noodknop die gebruik maakt van het NB IoT-netwerk en daarom overal gebruikt kan worden. Bij een melding ziet een centralist van de NVD-meldkamer direct van wie deze afkomstig is en vanaf welke locatie. Dankzij de NB IoT-technologie is geen router of mobiele telefoon nodig en kan afhankelijk van het gebruik een half tot een heel jaar met één batterij worden gedaan.

Direct klaar voor gebruik
“We werken al een jaar of vijf samen met Montr”, vertelt René den Dekker van NVD. “En dit vinden we een mooie toepassing. Er draait nu een pilot in het noorden van Nederland met 70-plussers. Voor hen is het ideaal dat de noodknop direct klaar voor gebruik is.” Directeur Stefan Meulesteen van Montr heeft hoge verwachtingen van de Emergency Button. “Er is interesse vanuit de hele wereld. Natuurlijk zijn er veel vergelijkbare producten, maar die zijn niet zo gebruiksvriendelijk. Daar komt nog bij dat alle communicatie end-to-end versleuteld wordt, dat de verbinding tussen de noodknop en de meldkamer permanent wordt bewaakt en dat wij de firmware up to date houden.” Montr heeft ruime ervaring met noodknoppen. Met name beoefenaars van risicovolle beroepen maken er gebruik van, zoals in sociale wijkteams en inspecteurs van sociale diensten die huisbezoeken afleggen. Sinds 2018 doet het bedrijf ervaring op met NB IoT, een wereldwijd netwerk binnen het 5G-spectrum. In Nederland levert Vodafone dit. Voor de particuliere markt werkt het Haagse bedrijf samen met NVD Beveiligingen, dat de meldingen verwerkt en voor opvolging zorgt.

In vroeg stadium ervaring opdoen
NVD is één van de eerste meldkamers ter wereld met een werkende integratie met het NB IoT-netwerk. De brede verwachting is dat de komende jaren deze cellular IoT technologie een belangrijke rol gaat spelen in de connectiviteit. Dat maakt het voor NVD des te interessanter om daarmee in een vroeg stadium ervaring op te doen. Hetzelfde geldt voor de andere nieuwe netwerken. “We denken volop na over nieuwe toepassingen”, zegt Den Dekker. “En we zitten regelmatig met partijen om de tafel om verschillende innovatieve oplossingen te bespreken. Dat leidt lang niet altijd tot commerciële successen, maar soms wel en dan willen wij alvast in staat zijn om de vereiste infrastructuur aan te bieden. Daarom kunnen wij nu als eerste persoonsalarmering via NB IoT aanbieden. Zo zijn er nog tal van andere toepassingen te bedenken. Wie daar ideeën over heeft, nodigen wij graag van harte uit om met ons te komen praten. Speciaal hiervoor hebben wij het NVD LAB ontwikkeld. Stuur je ideeën gerust naar rdendekker@nvd.nl.”

Gedeeld

Geef een reactie