Overheid betaalt 50 procent te veel voor beveiliging

We willen een kleinere overheid, maar we maken hem groter. We willen minder geld uitgeven, maar we doen het tegenovergestelde, zegt topman Gert Askes van G4S.

beveiliger G4SVolgens Askes in het NRC is de belastingbetaler 50 procent meer kwijt dan als er G4S-beveiligers zouden rondlopen op ministeries en in gevangenissen. Met 611.000 werknemers wereldwijd is G4S de derde grootste particuliere werkgever ter wereld. Nederland zou er nog wat van kunnen leren.

In Lincolnshire doet G4S een heleboel dingen die in Nederland agenten doen. Van de ongeveer 2.000 mensen van het politiekorps nam G4S een kwart over en voerde besparingen van enkele miljoenen door door allerlei taken over te nemen. Het beveiligingsbedrijf neemt nu onder meer aangiftes op, doet een deel van de administratie, beheert het wagenpark en doet het arrestantenvervoer.

Marktonderzoeker Freedonia stelt dat er dit jaar 240 miljard euro in omgaat en dat de industrie onder meer onder invloed van de angst voor criminaliteit en terrorisme met 6 procent per jaar groeit.

Het klassieke argument dat vaak gebruikt wordt, is dat grote bedrijven zo machtig worden dat zij de dienst gaan uitmaken en dat overheden afhankelijk worden, zegt Askes. Dit zou vooral in het veiligheidsdomein erg ongewenst zijn. Volgens hem is dat onzin omdat overheden via wetgeving strenge regels kunnen opstellen en altijd weer afscheid kunnen nemen van niet goed functionerende partijen. Ook kan dat alles volgens Askes prima zonder het geweldsmonopolie van de overheid aan te tasten.

Lees verder: nrc.nl

Gedeeld

Geef een reactie