Security in de Cloud; nu nog eng, maar straks heel gewoon

Er zijn nog maar weinig mensen die Microsoft Office op DVD aanschaffen. De meeste software wordt tegenwoordig op abonnementsbasis gebruikt en zo zal het met beveiligingssoftware ook gaan gebeuren. Dat verwachten althans Eagle Eye Networks en Brivo, die gespecialiseerd zijn in Security as a Service in de cloud. Onlangs toerden zij door Europa, waarbij ook Rotterdam werd aangedaan.

Algemeen directeur Rishi Lodhia van Eagle Eye Networks EMEA mag gerust een pionier worden genoemd als het gaat om Security in the Cloud. Al in 2004 richtte hij Cameramanager op dat videobewaking in de cloud ging leveren. Dat was in een tijd dat CCTV vrijwel altijd nog echt CCTV was, dus een ‘closed circuit’ zonder enige dataconnectie met de ‘buitenwereld’. Panasonic geloofde in het concept en nam het in 2012 over om het wereldwijd uit te rollen. De aandacht van de Japanse reus in security verslapte echter geleidelijk, maar Cameramanager kreeg een nieuwe boost toen het in 2017 werd overgenomen door het Amerikaanse Eagle Eye Networks. “Dat bedrijf heeft de ambitie om ’s-werelds grootste aanbieder van videosurveillance in de cloud te worden. En inmiddels zitten we in meer dan 80 landen met 12 datacentra en 200 medewerkers.”

Abonnement
Wat begon met het eenvoudig via een PC bekijken van camerabeelden is inmiddels uitgegroeid tot het beheer van complexe video-installaties met soms wel honderden camera’s. “Je kan ons cloud based videomanagementsysteem vergelijken met Microsoft Office 365”, legt Lodhia uit. “Je hebt geen servers meer nodig en hoeft geen onderhoud meer te plegen. Dat is allemaal onderdeel van het abonnement, waarvan de kosten zijn gebaseerd op het aantal camera’s en de benodigde opslagcapaciteit. Zo betaal je dus alleen voor het feitelijke gebruik. En dat valt in goede aarde, want we sluiten maandelijks duizenden nieuwe camera’s aan. Vooral bedrijven willen geen lokale servers meer. Al hun software draait al in de cloud en dat verwachten zij ook van de beveiligingssector. Ik denk dat securitysoftware de enige is die nog vaak op lokale servers draait.”

Toegangsbeheer
In 2015 nam Dean Drako, CEO en grootaandeelhouder van Eagle Eye Networks, het in toegangsbeheer in de cloud gespecialiseerde Brivo over. Dit bedrijf was al sinds 2002 actief en telt inmiddels 15 miljoen gebruikers in 42 landen en 200 medewerkers. “We ontwikkelden eigen apparatuur, want wat er was, was niet geschikt voor aansluiting op de cloud”, vertelde Ed Broeders, die verantwoordelijk is voor de verkoop in de Benelux. “Nu is dat wel anders natuurlijk. De meeste bekende fabrikanten van hang- en sluitwerk maken nu motorsloten die moeiteloos met ons systeem te gebruiken zijn. Ook de lezers en controllers van de bekendste merken ondersteunen Brivo.” De fabrikant biedt het Onair Platform als cloudoplossing aan, dat toegangsbeheer, bezoekersbeheer en identiteitsbeheer verenigt. In combinatie met Eagle Eye Networks is ook cameratoezicht te integreren. Handig indien men in geval van bijzondere omstandigheden wil zien wat er precies aan de hand is of een toegangsevent wil terugkijken. Onair biedt verder de mogelijkheid van gegevensanalyse, waarmee de beheerder bijvoorbeeld kan nagaan hoe vaak en hoe intensief ruimtes in een gebouw gebruikt worden. “Nu bedrijven zo ongeveer alle data – ook van medewerkers – in de cloud beheren, is het logisch om dat ook met toegangsbeheer te doen.”

Meerdere huurders
Een belangrijk voordeel van Brivo is dat alles via IP werkt, waardoor de bestaande ICT-infrastructuur van gebouwen gebruikt kan worden. Dat scheelt enorm in de installatiekosten. Mocht een klant het netwerk hiervoor niet beschikbaar willen stellen, dan is communicatie via 4G ook mogelijk. 4G kan verder als back-up dienen voor als het ICT-netwerk uitvalt of in onderhoud moet. Volgens Broeders wordt Brivo nu ook in complexe situaties toegepast, zoals in gebouwen met grote aantallen deuren, bezoekersmanagement en automatische liftbesturing. Er zijn inmiddels talloze koppelingen ontwikkeld met motorsloten, controllers en andere apparaten. “Beheer kan via de smartphone of webbrowser. Op de telefoon installeer je de Brivo Onair Mobile App, waarmee het apparaat meteen als toegangskaart kan dienen. Dergelijke flexibiliteit is vooral een groot voordeel in kantoorgebouwen met meerdere huurders. Voor elke huurder lijkt het alsof deze een eigen toegangssysteem heeft. Men kan zelf het beheer uitvoeren en dat kan uiteraard ook op afstand. Verhuurders vinden het erg handig en huurders worden er blij van. Iedereen wil tenslotte zijn gebouw slim maken. Het is ook leuk om te laten zien dat je alles met je telefoon kan regelen.”

Eigen infrastructuur
Max van Riel van Eagle Eye Networks zegt de huiver te begrijpen ten aanzien van de ‘cloud’. Recent werd nog bekend dat er camera’s in de handel zijn die op nauwelijks beveiligde databases worden aangesloten, waardoor hackers met het grootste gemak toegang krijgen tot de soms privacygevoelige beelden en bovendien de inloggegevens van de gebruiker. De marketingdirecteur EMEA benadrukt echter dat Eagle Eye Networks niet met dat soort aanbieders te vergelijken is. “Wij hebben een eigen infrastructuur en eigen servers die volgens de hoogste normen voor cybersecurity beveiligd zijn. Uw data blijft desgewenst in Europa of zelfs in Nederland en wordt 24/7 bewaakt en beheerd. Het lijkt misschien eng om gevoelige videodata elders op te slaan, maar u vertrouwt uw geld tenslotte ook liever toe aan een bank, dan dat u het in huis bewaart.”

Verantwoordelijk
Bij lokale oplossingen is de klant voornamelijk zelf verantwoordelijk voor het gebruikte beveiligingssysteem. “Bij gebruik van Security in the Cloud is ook de aanbieder verantwoordelijk”, aldus Van Riel. “Dit biedt verbeterde kansen om fysieke en IT-beveiliging te integreren. Zo wordt bijvoorbeeld de kans een stuk groter dat opdrachtgevers toestaan dat camera’s op het ICT-netwerk worden aangesloten. We gaan richting een dienstenmaatschappij en bedrijven willen dat steeds meer verantwoordelijkheid richting leveranciers wordt geschoven. We houden nu in Europa zo’n zestig evenementen per jaar en overal horen we dezelfde geluiden. Natuurlijk is men ook kritisch. Het gaat tenslotte om veiligheid. Daarom zijn wij transparant over wat wij doen en hoe wij de data beheren. Natuurlijk besteden we de grootst mogelijke aandacht aan cybersecurity. Noodzakelijke updates kunnen onze klanten niet vergeten, want daar zorgen wij voor. Ook komt er steeds meer functionaliteit bij. Zo kunnen gebruikers stap voor stap hun systeem uitbreiden, bijvoorbeeld met analytics. De cloud biedt wat dat betreft mogelijkheden die met lokale systemen niet te evenaren zijn. Zeker niet voor dezelfde kosten.”

Partners
Eagle Eye Networks en Brivo werken met resellers in Europa en ook tijdens deze roadshow was er ruim aanbod om partners, eindklanten en technologiepartners aan het woord te laten. In een ronde tafel werd met Hexta Hekwerken gesproken over waarom zij gekozen hebben voor het aanbieden van Cloud-oplossingen. Ook was Ionodes aanwezig die presenteerde over de API integratie met Eagle Eye Networks. Eagle Eye Networks en Brivo hebben in korte tijd opmars gemaakt in Europa. In Europa zijn ze pas 2 jaar bezig en nu al actief in de Benelux, UK, Nordics, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Met een team in Amsterdam van meer dan 50 personen en wereldwijd 12 datacenters en een hoofdkantoor in Amerika, is de groei van cloud security solutions niet meer te stoppen, aldus het bedrijf.

Gedeeld

Geef een reactie