Smartphone is de sleutel van de toekomst

Op het werk en thuis is de smartphone de afstandsbediening van ons dagelijks leven. Het apparaat wordt voor van alles en nog wat gebruikt en is voor velen onmisbaar geworden. Is er nog een onbenut potentieel bij het gebruik van mobiele telefoons als het om toegangsbeheer gaat?

Volgens officiële EU-gegevens verstrekte in 2016 al 94 procent van de grote Europese bedrijven een mobiel apparaat aan hun werknemers. Smartphones lijken voor alles gebruikt te worden. Toch zijn mobiele telefoons eigenlijk onderbenut als het beveiliging en toegangsbeheer betreft.
Evoluerende technologieën maken het nu mogelijk om toegangsrechten te beheren via apps voor mobiele telefoons, een deur te openen met een virtuele sleutel en nog veel meer. Volgens een recent IHS Markit-onderzoek*, zullen er naar schatting in 2021 zo’n 44 miljoen mobiele ‘sleutels’ worden gedownload.

Redenen
Om meerdere redenen is de mobiele telefoon uitermate geschikt voor het beheren van toegang op het werk. De smartphone is handig en vormt één van de redenen waarom Apple Pay, Instagram en andere mobiele diensten zo succesvol zijn. Mensen willen minder spullen meenemen. Met veilige inloggegevens op de telefoon is een sleutel of pasje niet meer nodig.
Het is ook veilig. Een schermvergrendeling voegt, door middel van PIN, veegbeweging of vingerafdruk, extra beveiliging toe. Met telefoons wordt multi-factor authenticatie ingebakken in de referentie. En hoe snel zou iemand het opmerken als hij zijn toegangspas verliest? Lang niet zo snel als wanneer de smartphone kwijt raakt.

Flexibel
Beveiligings- en facilitymanagers kunnen dingen doen met virtuele sleutels die onmogelijk zijn met een fysieke sleutel of toegangspas. Ze kunnen deze per direct vanaf elke locatie verstrekken, intrekken of wijzigen middels hun mobiele telefoon met beveiligde cloudtoegang. Ook wanneer een tijdelijke bezoeker toegang nodig heeft tot het gebouw, is de makkelijkste manier om deze binnen te laten via de telefoon.
Efficiënt is het ook. Geen wachtrijen meer voor tijdelijke toegangspassen bij de receptie, geen verspilde uren meer voor besprekingen over het overdragen van toegangspassen en een besparing op kosten voor vervanging van verloren en beschadigde inloggegevens. Op een telefoon gebaseerd toegangsbeheer bespaart bedrijven tijd én geld. Ook omdat een smartphone compatibel is met andere technologieën.Ze bieden connectiviteit, ook met bestaande RFID-vergrendelingen. Bluetooth- en NFC-radiotechnologie zitten al in de meeste moderne smartphones en alle toekomstige levensvatbare draadloze en contactloze technologieën zullen ook op mobiele telefoons werken.

Onvermijdelijk
Een ander recent analistenrapport verwacht dat in 2020 maar liefst 20 procent van de organisaties smartphones gebruikt voor toegang, in plaats van plastic magneetpassen**. De overgang naar mobiel toegangsbeheer lijkt onvermijdelijk.
“Andere zeer beveiligingsbewuste branches, zoals banken, tonen de voordelen van de smartphone aan”, zegt Thomas Schulz, Director Marketing & Communications Digital and Access Solutions bij ASSA ABLOY EMEA. “Evenzo zien we een snel groeiende interesse in het ontgrendelen van deuren en andere vormen van toegang met mobiele sleutels. En facilitair managers willen de toegangsrechten beheren via hun smartphone.”
Schulz noemt als voorbeeld de nieuwe SMARTair® Openow™-oplossing van ASSA ABLOY. “Deze laat beveiligingsmanagers de virtuele sleutels van alle gebruikers beheren middels een beveiligde app. Als een beheerder een virtuele sleutel annuleert, verdwijnt deze onmiddellijk uit de Openow™-app van een gebruiker.”

Virtueel
Schulz refereert ook aan de nieuwe campus van de Arkansas State University in Mexico, waar studenten en personeel geen toegangspassen meer hebben. Elke campusgebruiker installeert en valideert zijn eigen Openow™-app en bewaart sleutels virtueel.
“Smartphones voegen gemak en functionaliteit toe aan ons productportfolio voor draadloze toegangscontroleoplossingen. Gebruikers kunnen onze Aperio® draadloze sloten ontgrendelen met een Seos® mobiele referentie. Kleine en middelgrote bedrijfsmanagers kunnen hun eigen toegangscontrole uitvoeren zonder specialistische kennis, met alleen de CLIQ® Go-app en hun telefoon. Voor bedrijven met een extern personeelsbestand werkt de CLIQ® Connect-app de toegangsrechten van programmeerbare sleutels bij met alleen een beveiligde Bluetooth-verbinding.”

U kunt het meest recente ‘Wireless Access Control Report’ van ASSA ABLOY hier gratis downloaden! 

Gedeeld

Geef een reactie