Stiekem filmen van voorbijgangers mag niet

Als een bedrijf aan Rodney Haan van het CCV vraagt of het camera’s in de openbare ruimte mag ophangen, adviseert hij om dat niet te doen. “Strikt juridisch mag het gewoon niet.” De specialist is een van de sprekers tijdens de Dahua Solution Day, die woensdag plaatsvindt in het Willem II-stadion in Tilburg en waarbij deelnemers een auto kunnen winnen.

Het afgelopen jaar is het een paar keer in het nieuws geweest dat passanten op het Rembrandtplein in Amsterdam en bij het Centraal Station in Rotterdam heimelijk werden gefilmd door in reclamezuilen verborgen camera’s. “De belangrijkste vraag die dan speelt is of de mensen die worden gefilmd toestemming hebben gegeven om de beelden te verwerken. Als die ontbreekt, moet je dit dus niet doen als de mensen herkenbaar in beeld worden gebracht.

Grijs gebied
Volgens Haan zouden er wel beelden mogen worden gemaakt als personen onherkenbaar in beeld komen. Er is tegenwoordig software die automatisch gezichten ‘blurt’. Dat is volgens de specialist van het CCV weliswaar grijs gebied, maar dat is wel geaccepteerd. “Wat wil de eigenaar van de camera’s met de beelden? Je rommelt wel in de persoonlijke levenssfeer van de mensen die er lopen. Dan moet je kunnen verantwoorden waarom je dat doet.”

Veiligheid
De zaken liggen anders als het om veiligheid gaat, maar ook dan zijn er volgens Haan strenge voorwaarden verbonden aan het filmen van mensen op openbaar terrein. “Veel mensen willen cameratoezicht, maar gaan voorbij aan het feit dat dit niet altijd alles oplost. Het is belangrijk dat er ook andere maatregelen worden getroffen om criminaliteit te beperken. En men moet stil staan bij het effect van cameratoezicht. Het kan criminelen afschrikken, maar een camera voorkomt bijvoorbeeld geen geweld door dronken cafébezoekers. Dan is hooguit achteraf vast te stellen wie begonnen is. In een dergelijke situatie heb je dus ook goede afspraken nodig met collega-bedrijven, de gemeente en de politie.

Privacy
Vindt Haan cameratoezicht een inbreuk op de privacy van burgers? ‘’We hebben wetgeving om ervoor te zorgen dat cameratoezicht geen inbreuk is op de privacy van burgers. Alle camera’s die de gemeente plaatst, moeten aan bepaalde eisen voldoen. Natuurlijk moet de privacy van burgers gerespecteerd worden, daarom is het bijvoorbeeld ook zo dat openbare camera’s nooit bij woningen naar binnen mogen kijken. Bovendien wordt de eis gesteld dat camerabeelden niet oneindig bewaard mogen worden. Ook de gemeente moet de inzet van camera’s goed onderbouwen. Volgens de wet moet het proportioneel en subsidiair zijn. Voor camera’s bij bedrijven is gegevensbescherming leidend.’’

Klik hier voor meer informatie over de Dahua Solution Day.

Gedeeld

Geef een reactie