Bedrijven dringen aan op wet voor frauderegister

Het bedrijfsleven lijdt jaarlijks zo’n 4 miljard euro schade door frauduleuze werknemers. Een door alle bedrijven te raadplegen register met fraudeurs, zou de schade sterk kunnen beperken, maar dat plan is deze week van tafel geveegd door de Autoriteit Persoonsgegevens. Er wordt nu aangedrongen op wetgeving om intersectorale gegevensuitwisseling alsnog mogelijk te maken.

MKB-Nederland en de vereniging Veilig Ondernemen Door Informatie Op Maat (Vodiom) willen cross-sectoraal informatie over criminelen te kunnen uitwisselen en zijn dan ook teleurgesteld dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) hun vergunningsaanvraag hiervoor heeft afgewezen. Volgens de privacywaakhond is fraudebestrijding in Nederland ‘primair een taak van de overheid’ en is het aan de wetgever om in de strijd tegen criminaliteit gegevensuitwisseling tussen sectoren mogelijk te maken. “Die lobby waren we parallel al gestart, maar nu is het helder: de politiek is aan zet en moet dit nu echt snel oppakken”, zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. Binnenkort zal hij daarvoor pleiten tijdens een ronde tafel in de Tweede Kamer.

Geen capaciteit bij politie en justitie
Op het moment is het zo dat iemand die wegens fraude ontslagen wordt, zonder veel beletsel in een andere sector weer aan het werk kan als bijvoorbeeld boekhouder. De nieuwe werkgever kan een Verklaring Omtrent Gedrag eisen, maar die zal de fraudeur in veel gevallen krijgen omdat het zelden gebeurt dat iemand wegens fraude strafrechtelijk vervolgd wordt. Zowel politie als justitie ontbreekt het daarvoor aan capaciteit. Daarom willen ondernemers zelf meer doen op dit gebied. Binnen sectoren, zoals het bankwezen, is het inmiddels onder strenge voorwaarden mogelijk een ‘zwarte lijst’ te gebruiken, maar tussen verschillende sectoren is dat verboden. En dat moet veranderen, vindt Vonhof. In het belang van de bedrijven, maar ook voor de samenleving. De privacyregels belemmeren volgens hem namelijk ook de strijd tegen ondermijning en andere vormen van ontwrichtende criminaliteit.

Brits voorbeeld
De ondernemersvereniging vestigt nu de hoop op het nieuwe kabinet en de Tweede Kamer. Die kunnen met een wetswijziging alsnog intersectorale informatie-uitwisseling mogelijk maken. Ook wordt een aantal pilots gestart om aan te tonen dat de maatregel uitvoerbaar is met borging van de privacy van betrokkenen. Zo mag een ondernemer alleen kunnen nagaan of iemand wel of niet in het register staat, maar is het niet de bedoeling dat iemand kan kijken of zijn buurman er in staat.
MKB-Nederland heeft Vodiom opgericht om een frauderegister op te zetten naar Brits voorbeeld (CIFAS). In Groot-Brittannië bespaart dat de deelnemende bedrijven naar schatting al meer dan 1,5 miljard pond aan schade per jaar. Voorzitter van Vodiom wordt Arthur van Dijk, de Commissaris van de Koning in Noord-Holland. Het ministerie van Justitie & Veiligheid steunt het initiatief en heeft het vergunningstraject bij de AP gesubsidieerd.

Deel dit artikel via: