Beveiliging nieuws

Onze partners

Avigilon Alta

Crown Security Services

EAL

Multiwacht

PG Security Systems

HD Security

OSEC

Seagate

Uniview

Explicate

Centurion

Sequrix

i-Pro

ARAS

2N

Bydemes

Lobeco

IDIS

Add Secure

Top Security

NIBHV

Nimo Drone Security

ASIS

VVNL

Alarm Meldnet

De Beveiligingsjurist

SmartCell

BHVcertificaat.online

Genetec

Dero Security Products

Eagle Eye Networks

Hanwha Vision Europe

Kiwa

CDVI

Eizo

Bosch Security Systems

Oribi ID Solutions

HID

Securitas

Paxton

Unii

VEB

Traka ASSA ABLOY

CardAccess

Hikvision

Koninklijke Oosterberg

Secusoft

ADI

CSL

Alphatronics

VideoGuard

Masset Solutions

Seris

Milestone

20face

Connect Security

NetworxConnect

RoSecure

Advancis

VBN

Service Centrale Nederland

GFT

Regio Control Veldt

SMC Alarmcentrale

SmartSD

Akuvox

Paraat

Dahua

Ajax Systems

Brivo

MPL

VAIBS

Gold-IP

Nimo Dog Security

Nenova

JMB Groep

G4S

SOBA

DZ Technologies

Optex

ASSA ABLOY

Trigion

Bedrijven willen meer hulp van overheid tegen cybercrime

17 januari 2020
Redactie
06:37

Banken en telecombedrijven behoren tot de ‘vitale sector’ en krijgen daarom ondersteuning van het Nationaal Cyber Security Center. Veel andere vitale bedrijven, waaronder ziekenhuizen, krijgen deze ondersteuning niet. Dat kan zo niet langer, vinden zij.

De kwestie kwam recent weer aan de orde, na de gebleken kwetsbaarheid van Citrix-servers. Enkele honderden grote bedrijven en instellingen gebruiken deze apparatuur, waarmee medewerkers van huis uit ‘veilig’ kunnen inloggen op het bedrijfsnetwerk. De kwetsbaarheid was in december al bekend, maar werd pas een week geleden in de openbaarheid gebracht. Banken en telecombedrijven werden in december door het NCSC gewaarschuwd en konden tijdig maatregelen treffen. Voor het Medisch Centrum Leeuwarden en de gemeente Zutphen kwam de informatie te laat. Het ziekenhuis had volgens het FD wel tijdig informatie ontvangen van Z-Cert, een vrijwillig samenwerkingsverband dat ziekenhuizen en ggz-instellingen van informatie over cyberveiligheid voorziet. Maar de Citrix-server werd pas buiten werking gesteld toen het te laat was.

Kwalijk
Wie zijn Citrix-server pas na het afgelopen weekend heeft uitgeschakeld is volgens Frank Groenenwegen van Fox-IT zeer waarschijnlijk gehackt, ook al hoeft dat nog niet merkbaar te zijn. Veel bedrijven nemen het de overheid kwalijk dat het NCSC hen niet tijdig gewaarschuwd heeft. Dus voordat de kwetsbaarheid van Citrix-servers algemeen bekend werd en hackers wereldwijd in de aanval konden gaan. Beveiligingsspecialist Frank Breedijk van Schuberg Philis vertelt in het FD dat verschillende van zijn collega’s vrijwillig een inventarisatie hadden gemaakt van Citrix-gebruikers, die naar het NCSC was gestuurd. De overheidsinstelling waarschuwde vervolgens alleen de bedrijven die tot de zogenoemde vitale sector behoren. Zij zou de wet overtreden als zij ook de andere bedrijven op de lijst had geïnformeerd. Breedijk vindt dat onaanvaardbaar en is daarom maar gestart met de opzet van een eigen meldpunt, van waaruit kwetsbare bedrijven gewaarschuwd kunnen worden.

Selectief
Ook VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat bij de overheid bekende cyberdreigingen breder gedeeld moeten worden. Het NCSC beschouwt dat echter niet als haar taak. Niet dit onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid, maar de politiek bepaalt wie tot de vitale sector behoort. En de politiek is wat dat betreft erg selectief. Dat is niet zonder reden. Hoe breder kritische informatie wordt verspreid, hoe groter de kans is dat deze ook de verkeerde personen bereikt. Hackers zouden dan al hun slag kunnen slaan, voordat bijvoorbeeld banken en energiebedrijven hun beveiligingsmaatregelen gereed hebben. Het NCSC geeft wel heel veel informatie op zijn website. De meeste bedrijven hebben echter weinig aandacht voor cybersecurity en geven bijvoorbeeld weinig prioriteit aan het updaten van software of het treffen van maatregelen tegen nieuwe dreigingen. Daarom wordt de put vaak pas gedempt nadat het kalf verdronken is.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

MPL

Videoguard

Seagate

Wordt een partner