België breidt screening van passagiers sterk uit

Het werd al bijgehouden wie er aan boord van een vliegtuig gaan, maar Jan Jambon, de Belgische minister van Veiligheid, wil nu ook alle passagiers screenen die aan boord gaan van een vliegtuig waarin een verdachte persoon mee reist. Zo wil de regering eventuele handlangers opsporen.

Het nadeel van de maatregel is dat ook onschuldige passagiers straks onder de loep worden genomen, maar minister Jambon vindt dat geen inbreuk op de privacy. Sinds begin dit jaar houdt een afdeling binnen het Crisiscentrum van het ministerie al alle passagiersgegevens bij. Met die gegevens wordt gezocht naar overeenkomsten met verdachten die bij Staatsveiligheid, de militaire inlichtingendienst, de federale politie of de douane staan geregistreerd. Als dat het geval is, krijgen veiligheidsdiensten volledige toegang tot de gegevens van de betreffende persoon.

Niet ver genoeg
Jambon vindt dit nog niet ver genoeg gaan. Hij wil dat de veiligheidsdiensten niet alleen toegang krijgen tot de gegevens van de verdachte persoon, maar tot die van alle passagiers op hetzelfde vliegtuig. En in de toekomst gaat dat ook gelden voor internationale boot-, bus- en treinpassagiers. Zo wil men eventuele handlangers in het vizier krijgen, maar ook effectiever slachtofferhulp kunnen bieden als een aanslag plaatsvindt. Verder wil men met de maatregel effectiever het ontvoeren van kinderen door één van de ouders tegengaan. In Groot-Brittannië wordt het plan van Jambon al langer uitgevoerd. België is het eerste land op het Europese vaste land, dat de vergaande screening wil doorvoeren.

Gedeeld

Geef een reactie