België doet veiligheidscontrole in bussen uit Nederland

In aanwezigheid van de ministers Grapperhaus uit Nederland en Jambon uit België zijn zaterdag de passagiers van lijnbussen uit Nederland gecontroleerd. Dit gebeurde in België. In Nederland zou een dergelijke controle niet mogen, als er geen concrete verdenkingen zijn.

Toch wil ook Nederland een einde aan de situatie dat mensen praktisch anoniem met lijnbussen naar andere landen kunnen reizen. Daarom wordt samen met België gekeken of het haalbaar is om passagierslijsten van lijnbussen vooraf te controleren. Nu gebeurt dat alleen in de luchtvaart. Terroristen weten dat echter en verkiezen daarom bussen van onder andere Eurolines en Flixbus, die alle belangrijke steden met elkaar verbinden.

Aanhoudingen
Tijdens de controle – Columbus II genaamd – ten zuiden van Antwerpen werkten Belgische en Nederlandse politieagenten samen om te kijken hoe dat in de praktijk zou uitpakken. Er werden overigens geen terroristen opgepakt, maar wel mensen die illegaal in Europa verblijven. Ook hadden drie passagiers een vals paspoort bij zich en werd bij drie reizigers drugs aangetroffen. Verder werden twee personen aangehouden die voor 125.000 euro aan gestolen waar bij zich hadden.

Gedeeld

Geef een antwoord