België plaatst 3.000 camera’s met nummerplaatherkenning

Volgens minister Jambon van Binnenlandse Zaken zullen er op termijn drieduizend camera’s met automatische kentekenherkenning langs de Belgische wegen worden geplaatst. De federale politie is al bezig met de eerste duizend, die langs de snelwegen komen te staan.

Naast de federale politie mogen ook de lokale politiezones camera’s met kentekenherkenning (ANPR) plaatsen. Al die installaties kunnen worden geïntegreerd in een nationaal netwerk, dat volgens Jambon op lange termijn twee- tot drieduizend camera’s zal bevatten en waartoe ook de dienst Staatsveiligheid toegang krijgt.
De realisatie van het omvangrijke project loopt via een meerjarencontract voor levering en installatie, dat gegund is aan een tijdelijke handelsvennootschap van telecomoperator Proximus en Lokers signalisatiebedrijf Trafiroad, de vroegere Group Janssens. Een wellicht wat omstreden keuze, want volgens dagblad De Tijd werd deze firma en haar topman Glenn Janssens, bijgenaamd ‘de keizer van de wegwijzer’, tot 2015 nog vervolgd op verdenking van corruptie en fraude. Strafvervolging werd destijds afgekocht en dat was nodig om deze nieuwe opdracht binnen te kunnen halen.

Gedeeld

Geef een antwoord