België voert nieuwe beveiligingswetgeving in

In België treedt op 10 november de nieuwe wet op de Private en Bijzondere Veiligheid in werking, nadat deze op 31 oktober in het Staatsblad is gepubliceerd. De 30 jaar oude ‘Wet Tobback’ komt hiermee te vervallen. De nieuwe ‘Wet Jambon’ is vooral op technisch gebied vernieuwend.

Het ontwerp van de nieuwe wet vloeit voort uit een grondige evaluatie van de huidige wetgeving van 10 april 1990, die volledig wordt vervangen. De nieuwe wet is ten opzichte van de oude vereenvoudigd en gemoderniseerd en bestrijkt de domeinen:
– private bewaking;
– alarmen en alarmsystemen;
– camerasystemen;
– adviesverlening inzake veiligheid;
– veiligheid bij openbare vervoersmaatschappijen;
– maritieme veiligheid;
– opleiding in deze domeinen.

Begrijpelijker
Om de private sector beter in staat te stellen een bijdrage te leveren aan geïntegreerde veiligheid, speelt de nieuwe wet in op komende marktontwikkelingen en voorziet zij in een adequaat toezicht op de kwaliteit en betrouwbaarheid van de beveiligingsbedrijven en hun personeel. Om de wet begrijpelijker te maken is een eenvoudig kader opgebouwd rond duidelijke processen. Hierin komen de volgende afzonderlijke onderdelen in hoofdstukken aan bod:

– De definities en het toepassingsgebied.
– De regels die betrekking hebben op ondernemingen en diensten.
– De regels die betrekking hebben op personen.
– De bevoegdheden, middelen en procedures.
– Enkele specifieke activiteitendomeinen.
– Controle en sancties.
– Slot-, opheffing- en overgangsbepalingen.

Belangrijke wijzigingen
De nieuwe wet voorziet in een uitbreiding van de sector van de particuliere beveiliging, de activiteiten en de bevoegdheden ervan. Een nieuwe deelsector vormen installateurs van camerasystemen. In totaal zijn er dertien verschillende bewakingsactiviteiten onderscheiden, waaronder enkele nieuwe. Voorbeelden zijn sweepings, ofwel het doorzoeken van roerende of onroerende goederen op bijvoorbeeld wapens, drugs, of explosieven. Ook geregeld is de bediening van technische middelen voor derden, zoals het besturen van drones of mobiele camerasystemen in opdracht van de politie.

Drie soorten bevoegdheden
De wet voorziet in drie soorten bevoegdheden die steeds gepaard gaan met specifieke regels of voorwaarden. Deze regels zorgen onder andere voor een vrijwaring van de fundamentele rechten van de burgers. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om toegangscontrole van personen en bij niet publiek toegankelijke plaatsen van voertuigen. Ook identiteitscontroles bij alle niet voor het publiek toegankelijke plaatsen is geregeld, evenals de bewaking van de veiligheidsperimeter bij noodsituaties. Beveiligers mogen nu in uitzonderlijke situaties de bewaking op de openbare weg verzorgen, zij mogen in winkels de spullen doorzoeken van personen die verdacht worden van diefstal en zij zijn in te zetten voor het regelen van het verkeer. Verder gelden er speciale regels voor beveiligers die werken op locaties waar radioactief materiaal wordt verwerkt of opgeslagen.

Screening
Bijzondere aandacht gaat uit naar de kwaliteit en betrouwbaarheid van beveiligingsbedrijven en beveiligers. Ook wordt beter dan voorheen gecontroleerd of de verplichte opleidingen zijn gevolgd. Met uitzondering van sommige verkeersovertredingen, heeft iedere justitiële straf tot gevolg dat iemand wordt uitgesloten van werk in de beveiliging. Voor wat betreft de opleidingen worden nieuwe functieprofielen gecreëerd, waarbinnen aan de vereiste competenties voldaan moet worden. De opleidingen zullen erkend worden na controle en advies door een externe inspectie of een certificatie-instelling.

Overgangsregeling
Omdat er vrij veel verandert, is een overgangssysteem ingesteld. Dit stelt beveiligingsbedrijven in staat de vereiste aanpassingen door te voeren. Zo wordt voor meer werkzaamheden een vergunning vereist, bijvoorbeeld voor het installeren van bewakingscamera’s. Bestaande vergunningen blijven geldig tot het einde van hun looptijd, zolang zij niet strijdig zijn met de nieuwe wet. Ook diploma’s blijven van kracht. Vergunningen die niet langer toereikend zijn, blijven geldig gedurende de overgangsperiode, mits het bedrijf nieuwe vergunningen in aanvraag heeft.

Deel dit artikel via: