België wil niveau terreurdreiging terugschakelen

Minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken wil de komende maanden het terreurniveau terugschroeven van 3 naar 2. Het is volgens hem veiliger geworden in België nu het Kalifaat van IS verdwenen is, maar kosten spelen ook een rol.

Ook het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) verwacht dat het dreigingsniveau kan dalen. Alleen voor specifieke, kwetsbare plaatsen zoals de Israëlische en Amerikaanse ambassades in Brussel en de joodse buurt in Antwerpen blijft dreigingsniveau 3 van kracht. Na de aanslagen in Parijs van november 2015 is in heel België niveau 3 afgekondigd en na de aanslagen in Brussel is zelf korte tijd niveau 4 van kracht geweest.

Minder militairen
Als niveau 2 is ingevoerd zullen aanzienlijk minder militairen op straat patrouilleren, daalt het aantal veiligheidsmaatregelen bij grote evenementen en wordt ook de extra beveiliging van politiebureaus beëindigd. Vooral gemeenten juichen dit toe, omdat die met de hoge kosten voor de extra beveiliging kampen. Vooral bij grote evenementen is dat merkbaar. Daar zijn blokkades vereist en dienen alle bezoekers gecontroleerd te worden. Dat kost doorgaans tienduizenden euro’s extra. Het aantal militairen op straat is de afgelopen periode overigens al teruggebracht van 1800 naar 1200. Dat is mogelijk geworden dankzij dynamische patrouillering en een efficiëntere samenwerking met de politie.

Veiligheidskorps
Om het in de toekomst af te kunnen met minder militairen, richten de Belgen een speciaal veiligheidskorps op, dat uit 1600 mensen zal bestaan. Deze nieuwe organisatie gaat onder andere internationale instellingen en nucleaire locaties bewaken. Of de daling naar niveau 2 doorgaat, is uiteindelijk aan de OCAD, de Belgische variant van de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid van Nederland. Dat onderzoekt op de eerste plaats of de veiligheid van de bevolking bij het nieuwe dreigingsniveau gegarandeerd blijft.

Gedeeld

Geef een reactie