Belgische autoriteiten vinden voor 1,4 miljard aan cocaïne

De Belgische politie heeft de afgelopen 42 dagen partijen cocaïne opgespoord met totale een straatwaarde van 1,4 miljard euro. Het gaat om 27,6 ton van de hard drug. De vondsten zijn het gevolg van het kraken van de berichtendienst Sky ECC.

De drugs werden gevonden in de Antwerpse haven. In de nacht van 2 op 3 april werd nog een partij van bijna 11.000 kilo cocaïne aangetroffen. Deze was verstopt in een container, die op een kade in het havengebied was geplaatst. De successen zijn te danken aan het kraken van de versleutelde berichtendienst Sky ECC, die volgens de politie veel gebruikt werd door criminelen. In totaal zijn ongeveer een miljard berichten onderschept, waarvan inmiddels de helft is ontsleuteld. Veel van de berichten hebben volgens de Belgische justitie betrekking op de internationale smokkel van hard drugs.

Vakmanschap
Sinds 20 februari 2021 worden regelmatig grote partijen cocaïne onderschept. De laatste partij van 9.842 pakketten was verstopt in een deklading blauw leder. De Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen, het federaal parket en het parket Antwerpen zijn nu op zoek naar de smokkelaars. Volgens burgemeester Bart De Wever van Antwerpen is het Sky ECC-dossier een ongelofelijk staaltje vakmanschap van de veiligheidsdiensten. “Door hun harde inzet kunnen we de georganiseerde misdaad stevig aan het wankelen brengen. Ik hoop dat de federale regering daarvoor alle mogelijke middelen ter beschikking stelt, want dit zal een werk van lange adem blijven.”

Gedeeld

Geef een reactie