Beveiliging nieuws

Onze partners

NIBHV

Gold-IP

ARAS

Oribi ID Solutions

HID

Centurion

De Beveiligingsjurist

Traka ASSA ABLOY

OSEC

Regio Control Veldt

Bosch Security Systems

G4S

Seagate

GFT

Koninklijke Oosterberg

Eagle Eye Networks

Nimo Dog Security

Multiwacht

Avigilon Alta

VVNL

CDVI

20face

SmartSD

JMB Groep

SMC Alarmcentrale

HD Security

ASSA ABLOY

VAIBS

Securitas

2N

Trigion

Genetec

CardAccess

Akuvox

SmartCell

Service Centrale Nederland

Optex

MPL

Paraat

Uniview

Add Secure

Crown Security Services

Nimo Drone Security

Explicate

NetworxConnect

ADI

Bydemes

Secusoft

Hikvision

Kiwa

IDIS

Dahua

Hanwha Vision Europe

Sequrix

Eizo

ASIS

DZ Technologies

Brivo

Advancis

VideoGuard

Alarm Meldnet

BHVcertificaat.online

Paxton

Masset Solutions

Top Security

EAL

Alphatronics

VEB

Ajax Systems

Connect Security

RoSecure

Nenova

Seris

PG Security Systems

Boon Edam

VBN

Lobeco

CSL

i-Pro

Milestone

SOBA

Dero Security Products

Unii

Belgische politie beveiligt JD Sports met waterkanon

10 november 2019
Redactie
09:32

Om nieuwe plunderingen tegen te gaan heeft de politie in het Belgische Wijnegem een waterkanon ingezet bij de plaatselijke winkel van JD Sports. Al twee winkels werden geplunderd en verwacht wordt dat het hier niet bij zal blijven. Dankzij extra politie konden enkele plunderingen worden voorkomen.

Behalve in België worden ook in Groot-Brittannië en Ierland de winkels van JD Sports extra beveiligd door de politie. Jongeren, van vermoedelijk Arabische afkomst, spreken via sociale media af om de winkels tegen sluitingstijd met grote aantallen te bezoeken om zoveel mogelijk spullen mee te graaien en dan hard weg te rennen. Ook in Amsterdam gebeurde dit afgelopen donderdag. De plunderingen zouden te maken hebben met een racistisch incident op 23 oktober in een filiaal in Luik. De bedrijfsleidster vroeg daar aan het einde van de dag haar personeel om zich op te delen in drie groepen, om ze vervolgens te kunnen fouilleren op verdenking van winkeldiefstal. Ze wilde voor de ‘grap’ rijen met Arabes (Arabisch sprekend), Gwères (zo noemen rappers Europeanen) en Macaques (scheldwoord voor donkere mensen). De medewerkers vonden het minder grappig en plaatsten beelden van het incident op sociale media. Hoewel de winkelketen na het bekend worden van het incident direct excuses heeft aangeboden en de bedrijfsleidster op staande voet heeft ontslagen, blijken jongeren dit toch een aanleiding te vinden om wraak te moeten nemen.

Paraat
De politie in heel Europa is paraat, omdat er nog meer plunderingen zijn aangekondigd. Het patroon is elke keer hetzelfde. Zo’n vijftien in zwart geklede jongeren rennen de winkel binnen, pakken wat ze pakken kunnen en slaan op de vlucht. In Amsterdam waren de daders gewapend met messen. Korte tijd later vond een vergelijkbare aanval plaats op een winkel van La Coste aan het Rokin. Volgens de politie is dit kopieergedrag, omdat La Coste niets met JD Sports te maken heeft. De jongeren maken zelf beelden van hun acties en verspreiden die via Snapchat, hetzelfde medium waarop ook de plunderingen worden aangekondigd.
Winkeliers maken zich grote zorgen dat met de plunderingen een nieuwe trend is gelanceerd, die op grote schaal opgevolgd gaat worden. Politie en justitie waarschuwen dat op ‘diefstal in vereniging’ veel hogere straffen staan dan op ‘normale’ winkeldiefstal, maar beschikken waarschijnlijk niet over voldoende capaciteit om het fenomeen effectief de kop in te drukken. De Britse en Ierse politie wisten op 8 november wel plunderingen in Londen, Stoke-on-Trent en Cork te voorkomen. Ook plunderingen in Swindon en het Belgische Wijnegem gingen niet door dankzij de aanwezigheid van extra politie.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner