Belgische politie neemt nu iedereen aan als agent

In België is het tekort aan politieagenten zo groot geworden dat kandidaten die bij eerdere selecties ongeschikt bleken nu toch aan de politieopleiding mogen beginnen. Volgens De Standaard worden zelfs mensen met ernstige antecedenten aangenomen.

Volgens de Belgische krant De Standaard zijn recentelijk personen aan de politieopleiding begonnen die normaal nooit door de screening zouden komen. Zo is een van de aspiranten een keer aangehouden, terwijl hij onder invloed van xtc, speed en cocaïne achter het stuur zat. Een ander heeft een verleden als vechtersbaas en een van de aspiranten is familie van een Syriëganger. Zo ontdekte de krant tientallen aankomende politieagenten waar wel iets mee aan de hand was, waardoor zij normaal niet in aanmerking zouden komen.

Tekort
De Belgische politie heeft jaarlijks 1400 nieuwe agenten nodig om het huidige tekort terug te dringen. Die zijn echter moeilijk te vinden, waardoor nu de toelatingseisen worden verlaagd. Dat zegt althans De Standaard. Minister Jambon van Binnenlandse Zaken ontkent dat dit gebeurt. Toch lijkt het in België een stuk makkelijker om bij de politie te komen dan in Nederland. De opleiding duurt maar een jaar, terwijl Nederlandse agenten vier jaar worden opgeleid. Bovendien worden mensen sneller tot de opleiding toegelaten. “De lat is steeds lager komen te liggen en ligt nu bijna op de grond”, zegt vicepremier Kris Peeters. Hij verklaart te kunnen leven met iets soepelere eisen ten aanzien van fitheid of lengte, maar de integriteitseisen dienen overeind te blijven.

Gedeeld

Geef een reactie