Belgische vakbond zet mishandelen agenten online

Om het publiek te laten zien onder welke omstandigheden Brusselse agenten hun werk moeten doen, heeft de Belgische vakbond VSOA Politie beelden van een mishandeling online gezet. Te zien is hoe leden van een jeugdbende erop los rammen en trappen, terwijl agenten iemand trachten te arresteren.

De politievakbond vindt dat het Brusselse stadsbestuur veel te slap optreedt tegen jeugdbendes die complete wijken teisteren. Tijdens het gefilmde incident kwamen agenten stadswachten te hulp, die een ruzie probeerde te sussen. Een van de ruziemakers bleek een ander met een mes in de bil gestoken te hebben. Daarop wilden de agenten tot aanhouding overgaan, maar dat ontaardde in een worsteling, waarbij omstanders op de agenten in begonnen te slaan en te schoppen. Zo probeerden zij de verdachte te bevrijden. Zo’n incident kan gebeuren, maar volgens de vakbond is het meer regel dan uitzondering. Zodra de politie ergens wil optreden, komen er groepen jongeren op af om dat te verhinderen.

Harder optreden
De vakbond vindt dat de Brusselse politiek harder moet optreden tegen de probleemjongeren, in plaats van ze te pamperen. ‘We willen dat de politiek een plan maakt om deze jongeren voor eens en voor altijd zeer streng aan te pakken en een duidelijk signaal te geven dat wij als maatschappij dit uitschot niet tolereren’, schrijft zij. In Antwerpen en Gent zouden de gemeentebesturen wel adequaat optreden, waardoor daar veel minder problemen zijn. ‘Maar in Brussel steekt men liever de kop in het zand en grijpt men naar excuses die al meer dan dertig jaar herhaald worden’, aldus de vakbond. De politie in de Belgische hoofdstad heeft het extra moeilijk gekregen door de coronacrisis. Vooral in de armere wijken weigeren mensen zich aan de noodmaatregelen te houden en komt de politie handen te kort voor de handhaving. Daar komt nog bij dat de rechterlijke macht in België achterstanden heeft van 2 tot 6 jaar, waardoor arresteren in feite zinloos is.

Gedeeld

Geef een antwoord