Bendeoorlog maakt slachtoffers in Rotterdam Zuid

In Rotterdam-Zuid zijn rivaliserende, uiterst gewelddadige jeugdbendes uit de wijken Charlois en IJsselmonde actief, zo meldt De Telegraaf. Bij verschillende vechtpartijen zijn al meerdere bendeleden met steekwonden in het ziekenhuis beland. De politie probeert het geweld de kop in te drukken.

Het gaat om jongeren in de leeftijd van 13 tot en met 19 jaar die elkaar uitdagen via sociale media om elkaar vervolgens met messen te lijf te gaan. Burgemeester Aboutaleb zegt zich zorgen te maken over het fenomeen. “Wij zijn alert op groepen jongeren die elkaar opzoeken om te vechten en daarbij messen gebruiken. Samen met de politie hebben we contact met de ouders en de scholen, omdat het vaak om minderjarigen gaat.”

Ernstige steekwond
Vooral afgelopen donderdag was het erg onrustig in Rotterdam Zuid. Op meerdere plekken vonden vechtpartijen plaats. Op de Diepenhorst werd een jongen met een ernstige steekwond aangetroffen. Een andere tiener meldde zich met een steekwond in het ziekenhuis. Hij zou eerder een 14-jarige jongen op de stoep van het Montfort College aan de Montessoriweg zwaar hebben verwond met een mes. Er werden zes jongeren in de leeftijd van 14 tot en met 17 jaar aangehouden en er werden tal van wapens gevonden, onder andere in bussen en trams waarmee de vechtersbazen op de vlucht sloegen. De meesten zijn inmiddels weer vrij, behalve de jongeren die van steekpartijen worden verdacht en iemand die een stadstoezichthouder had beledigd.

Stevig gesprek
Vrijdagavond ging een speciaal team van stadswachten, jongerenwerkers en politie de straat op. Zij controleerden 25 jongeren en voerden met zes van hen een stevig gesprek. Ook de ouders werden ingelicht. Verder werd preventief gefouilleerd en was er verscherpt toezicht in de trams, omdat ook daar vechtpartijen plaatsvinden.
De jeugdgroepen leven al langere tijd in onmin met elkaar. Eind september moest de politie ingrijpen in de Verboomstraat. De jongeren sloegen met de tram op de vlucht, waarna onder de stoelen messen werden gevonden. Negen jongeren werden opgepakt. De bewoners zijn het geweld intussen spuugzat. Ook Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam wil dat het fenomeen keihard wordt aangepakt. Volgens hem is de messencultuur overgewaaid vanuit Engeland

Gedeeld

Geef een reactie