Bendes ronselen op grote schaal chemiestudenten voor xtc-labs

Volgens dagblad De Gelderlander ronselen criminele bendes op grote schaal studenten scheikunde en chemie om te komen werken in xtc-laboratoria. Scholen zeggen er niets van te merken, maar dat zou kunnen komen omdat er niet openlijk over gesproken wordt. De overheid weet zeker dat het wel gebeurt.

Om in contact te komen met studenten melden sommige jonge criminelen zich ook zelf aan bij de opleidingen. Volgens Arend van Hout, voorzitter van de stuurgroep Samen Weerbaar, is er bijna geen directeur van een school die daar niet van op de hoogte is. Hij vindt de mate waarin het ronselen plaatsvindt nu dermate ernstig dat hij snel in actie wil komen. Zo wil hij kijken of het te verhinderen is dat mensen uit de drugswereld zich als student scheikunde inschrijven.

Voorlichtingscampagne
De stuurgroep Samen Weerbaar is een Gelders samenwerkingsverband waaraan gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst en de Regionale Informatie en Expertise Centra (RIEC) voor georganiseerde criminaliteit deelnemen. Afgelopen donderdag voerde de stuurgroep overleg met de provincie om te kijken of er financiële middelen kunnen worden vrijgemaakt om een grote communicatiecampagne te starten. Deze is gericht op 126.000 Gelderse scholieren en studenten. Die worden gewaarschuwd wat de gevolgen kunnen zijn als zij voor criminele organisaties gaan werken. De stuurgroep heeft inmiddels een filmpje gemaakt waarin studenten vertellen hoe ze benaderd zijn en in de criminele wereld zijn gerold en hoe moeilijk het is om daar weer uit te raken.

Deel dit artikel via: