Beste aspirant beveiligers en handhavers bekend gemaakt

De beste studenten Orde en Veiligheid van Nederland hebben woensdag tot en met vrijdag op het Nova College in Haarlem gestreden voor de landelijke titel als onderdeel van Skills The Finals. De kandidaten moesten diverse praktijkopdrachten doen, die streng werden beoordeeld.

Als beste beveiliger kwam Niels Bakkum van ROC Twente uit de bus. Hij werd gevolgd door Irfaan Rameswar van het Nova College. Op de derde plaats eindigde Oktay Yumerov van MBO Rijnland.
Omdat handhavers meestal in duo’s opereren, gingen de prijzen voor de beste handhavers naar duo’s. Op de derde plaats eindigden Lucy Barten en Yazen Al-Shamy van het Nova College. Tweede werden Maybell Spijker en Joelle Westbroek van Zadkine. De winnaars waren Renee Kuipers en Stijn Berendsen van ROC A12.
Voorrondes

De kandidaten waren geselecteerd tijdens voorrondes op hun eigen school. Deelnemende scholen waren het Nova College in Haarlem, waar de strijd plaatsvond, Albeda, Alfa-college, Aventus, Deltion College, Koning Willem I College, MBO Amersfoort, MBO Rijnland, ROC A12, ROC Da Vinci College, ROC Friese Poort, ROC Top, ROC van Amsterdam, ROC van Twente en Zadkine. Deze stuurden twaalf aspirant-beveiligers en tien teams van twee aspirant handhavers naar Haarlem. Daaruit werden donderdag 24 finalisten geselecteerd.  
Casussen
Tijdens de wedstrijd werden verschillende casussen nagespeeld. Iemand die probeerde in te breken moest worden aangesproken en aangehouden. Er werd een jerrycan met een gevaarlijke stof aangetroffen. Een lastige persoon moest worden gevisiteerd. De vondst van een portemonnee moest worden afgewikkeld en buiten moesten handhavers een foutparkeerder bekeuren, terwijl een derde zich ermee ging bemoeien omdat hij de diefstal van zijn fiets veel erger vond dan de verkeerd geparkeerde auto en hij het een schande vond dat de automobilist daarvoor bekeurd werd. Verder moest een lastige straatmuzikant worden bekeurd en verwijderd.
Overwicht

Er waren professionele acteurs ingehuurd om voor ‘boef’ te spelen. Het bleef allemaal wel netjes, maar de beveiligers en handhavers moesten toch aardig hun best doen om overwicht te behouden tegenover de professionals. Lucy Barten van het Nova College, die tweede werd in de categorie Handhaving, vond het een leuke ervaring. “Zie het maar als een soort examentraining. Het is eigenlijk gewoon zoals we de praktijklessen doen, maar dan doe je nog meer je best.” Zij werkte samen met Yazen Al Shamy. “We hebben veel geoefend. Ook een dag samen met de politie. Het was erg leuk”, vertelde hij.
Geen ‘Olympisch’ nummer

Jammer voor de studenten is wel dat Orde en Veiligheid nog geen ‘Olympisch’ onderdeel is binnen het Skills-programma. Daarom doen de winnaars niet mee met de landelijke kampioenschappen later deze maand in de RAI en ook niet met de wereldkampioenschappen die later dit jaar in Rusland gaan plaatsvinden. Het is volgens de organisatie echter niet uitgesloten dat Orde en Veiligheid in de toekomst wel onderdeel wordt, maar dan zal eerst iets aan de grote verschillen per land moeten worden gedaan. Anders zijn de opleidingen niet internationaal vergelijkbaar.

Gedeeld

Geef een reactie