Bestelfraude via Afterpay kinderlijk eenvoudig

Volgens de Consumentenbond is het kinderlijk eenvoudig om via Afterpay online te winkelen en de rekening naar een ander te laten sturen. Dit is vastgesteld na onderzoek van de beveiliging van de achterafbetaaldienst. De Consumentenbond heeft Afterpay opgeroepen om het lek te dichten.

Het onderzoek werd uitgevoerd, nadat het afgelopen jaar honderden consumenten spookfacturen van Afterpay en Klarna hadden ontvangen. Het gaat hier om betaaldiensten waarmee consumenten online aankopen pas na ontvangst hoeven te betalen. De onterechte rekeningen varieerden van enkele tientjes tot honderden euro’s.
De onterechte rekeningen zijn volgens de Consumentenbond het gevolg van zogenoemde bestelfraude. Een internetcrimineel misbruikt daarbij andermans persoonsgegevens. Met een simpele truc bestelt de oplichter online op naam en adres van een ander. Vervolgens laat hij het pakket naar zijn eigen adres sturen. Pas als Afterpay na een maand nog geen betaling heeft ontvangen, stuurt het een herinnering naar het opgegeven factuuradres en komt de fraude aan het licht.

De wereld op zijn kop
Omwille van de veiligheid, geeft de Consumentenbond niet volledig prijs hoe de fraude in zijn werk gaat. Die details kreeg Afterpay wel. Maar het bedrijf reageerde alleen in algemene zin. Het zou haar fraudebestrijding op orde hebben. Afterpay vraagt consumenten die een onterechte rekening kregen aangifte te doen bij de politie en een kopie van de aangifte naar het bedrijf te sturen. Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, vindt dat echter de wereld op zijn kop. “De consument moet zijn onschuld bewijzen, terwijl het lek bij Afterpay zit. Ook vragen naar een aangifte is volgens haar niet in de haak. De consument moet dan persoonsgegevens afstaan, die notabene al een keer zijn misbruikt. De Consumentenbond heeft de Autoriteit Persoonsgegevens gevraagd of dit volgens de regels is. Eerder ontdekte de organisatie al dat ook bestelfraude met achterafbetaaldienst Klarna mogelijk was. Klarna heeft daarop een extra verificatie in het bestelproces doorgevoerd, waardoor deze fraude niet meer mogelijk lijkt.

Gedeeld

Geef een antwoord