Beveiliging nieuws

Onze partners

Multiwacht

Top Security

NIBHV

Explicate

SMC Alarmcentrale

HID

EAL

VEB

20face

IDIS

Genetec

Sequrix

Secusoft

ASSA ABLOY

ASIS

Gold-IP

Uniview

SmartSD

Securitas

Centurion

i-Pro

JMB Groep

Oribi ID Solutions

Paxton

Bydemes

Service Centrale Nederland

ARAS

Paraat

Eizo

CardAccess

Nenova

Brivo

BHVcertificaat.online

Akuvox

RoSecure

Nimo Dog Security

ADI

OSEC

Dahua

VideoGuard

Kiwa

VBN

CDVI

Alarm Meldnet

Seagate

Trigion

Bosch Security Systems

DZ Technologies

HD Security

Crown Security Services

Koninklijke Oosterberg

G4S

Alphatronics

Lobeco

Eagle Eye Networks

Dero Security Products

Nimo Drone Security

MPL

SOBA

Boon Edam

Traka ASSA ABLOY

Ajax Systems

CSL

2N

Seris

NetworxConnect

Hikvision

Add Secure

Masset Solutions

Advancis

VVNL

PG Security Systems

Connect Security

VAIBS

GFT

Hanwha Vision Europe

Milestone

Regio Control Veldt

Avigilon Alta

Optex

Unii

De Beveiligingsjurist

SmartCell

Betere ondersteuning van slachtoffers na misdrijf

8 januari 2020
Redactie
15:42

Om slachtoffers beter te ondersteunen bij het verwerken van de schade door een misdrijf, gaat het kabinet meer bekendheid geven aan de mogelijkheden van zogenoemd herstelrecht. Dat houdt onder andere confrontatie van de dader in met wat die het slachtoffer heeft aangedaan.

Herstelrecht biedt de mogelijkheid voor het slachtoffer om de verdachte of veroordeelde te confronteren met de gevolgen die een misdrijf voor hem of haar heeft gehad en voor de andere partij om verantwoordelijkheid te nemen. Om meer bekendheid hieraan te geven onder rechters en officieren van justitie komt er onder andere duidelijk informatiemateriaal, zo schrijft minister Dekker (Rechtsbescherming) in een brief aan de Tweede Kamer.
Minister Dekker: ”Een misdrijf heeft enorme gevolgen voor slachtoffers. Naast een straf, kan soms een gesprek met een veroordeelde over een schadevergoeding of een contactverbod enorm helpen. Om dit beter mogelijk te maken, gaan we de ondersteuning en inzet van ‘herstelrecht’ versterken.”

Verbeteringen
Om de bekendheid van herstelrecht te vergroten, wordt er – naast duidelijk informatiemateriaal – ook bekeken of een centraal informatie- en meldpunt kan voorkomen dat organisaties die bijvoorbeeld slachtoffer bij moeten staan langs elkaar heen werken. Daarnaast gaan onderzoekers alle landelijke of regionale voorzieningen in kaart brengen en beschrijven wanneer deze gebruikt worden.
De Universiteit Twente en de Universiteit Maastricht onderzoeken bovendien welke factoren een rol spelen bij de lagere kans op herhaling van criminaliteit na mediation. De Hogeschool Utrecht heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteitseisen voor strafrechtmediators. De resultaten van deze onderzoeken worden betrokken bij de vervolgaanpak. Tenslotte verduidelijkt het kabinet de wetgeving als het gaat over slachtoffers, verdachten en mediation.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

MPL

Suricat

Seagate

Wordt een partner