Beveiligers Rijksmuseum leren hoe het is met een beperking

Medewerkers van Beveiliging en Front Office van het Rijksmuseum in Amsterdam hebben een workshop gevolgd over gastvrijheid en toegankelijkheid, gegeven door de Zonnebloem in samenwerking met het Rijksmuseum. Zij konden ervaren hoe het is om met een beperking door het leven te gaan.

Door het dragen van speciale brillen en pakken konden de beveiligers en andere deelnemende medewerkers ervaren hoe het is om je weg te vinden in het museum met een lichamelijke beperking. “Deze workshop was echt een eyeopener”, aldus de deelnemers.

Nieuwe wet
Veel vrijetijdslocaties zijn niet of onvoldoende toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. Uit eigen onderzoek door de Zonnebloem blijkt dat 10% van de mensen met een lichamelijke beperking er nooit op uit gaat en 12% er al langer dan een half jaar niet op uit is getrokken.
De Tweede Kamer veranderde in 2016 de wet. Toegankelijkheid is nu een recht voor iedereen. De VriendenLoterij stelde geld beschikbaar aan de Zonnebloem om ervoor te zorgen dat eind 2019 vrijetijdslocaties zoals dierenparken, voetbalstadions, pretparken en musea beter toegankelijk zijn.

Onderzoek naar toegankelijkheid
Al bijna zeventig jaar organiseert de Zonnebloem voor gehandicapten uitstapjes naar musea, dierenparken, theaters, attractieparken, voetbalstadions en andere vrijetijdslocaties. Als geen ander weet deze organisatie dat toegankelijkheid een voorwaarde is om er onbezorgd op uit te kunnen gaan. De kennis en ervaring op dit gebied wordt ingezet om de Nederlandse vrijetijdssector beter toegankelijk te maken. Zo kunnen de 1,4 miljoen mensen met een lichamelijke beperking in Nederland zorgeloos genieten van een dagje weg.

Adviezen aan zestig vrijetijdslocaties
Met het toegankelijkheidsproject wil de Zonnebloem in 2,5 jaar tijd een verbeteradvies geven aan zestig vrijetijdslocaties in Nederland. In dit advies worden de resultaten van een technische keuring en belevingsonderzoek, uitgevoerd door mensen met zelf een lichamelijke beperking, gecombineerd. Daarnaast geeft de organisatie trainingen aan medewerkers van locaties over het gastvrij verwelkomen van mensen met een lichamelijke beperking. Voor tien locaties is al onderzoek uitgevoerd. Nadat in 2016 pilots zijn afgerond bij Paleis Het Loo, Van Gogh Museum, Safaripark Beekse Bergen en FC Utrecht, zijn in 2017 de eindrapporten gepresenteerd van het Rijksmuseum en De Efteling. Op de planning staan Wildlands, het Concertgebouw en het Stedelijk Museum.

Ook samenwerkingen met voetbalstadions
De komende twee jaar gaat de Zonnebloem naast musea, dierentuinen en pretparken ook de stadions van de 18 eredivisieclubs aan een onderzoek onderwerpen. Doel: beter toegankelijk maken, zodat nog meer mensen met een lichamelijke beperking kunnen genieten van dagje uit. Er is reeds gestart bij NAC. Binnenkort volgen Feyenoord, Roda JC, Vitesse en PSV. Rob Verberne, projectleider Toegankelijkheid bij de Zonnebloem, vertelt waarom het zo belangrijk is om aan de toegankelijkheid van stadions te werken: “Wat je nu vaak ziet, is dat de mensen in een rolstoel onderaan achter de boarding bij het veld moeten plaatsnemen. Ze kunnen niet kiezen waar ze willen gaan zitten in het stadion. Allemaal rolstoelen op een rijtje. Het slechtste zicht van iedereen en als je pech hebt word je nat van de regen. En je familie zit wel op de tribune. Dat moet anders kunnen en daar gaan we met elkaar iets aan doen.”
De Nederlandse vrijetijdssector juicht het initiatief van harte toe. De sector heeft daarom op 20 november een toegankelijkheidsconvenant met de Zonnebloem getekend.

Deel dit artikel via: