Beveiligers Schiphol gaan mogelijk in staking

De beveiligers op Schiphol gaan staken vanwege de hoge werkdruk, zo kondigt FNV aan. De vakbond peilt deze week de actiebereidheid onder de leden, aldus De Telegraaf. Een eventuele staking begint na de meivakantie.

Projectleider Leen van der List van FNV Beveiliging zegt niet tevreden te zijn over het overleg met Schiphol en de beveiligingsbedrijven, dat vanmiddag plaatsvond. “We worden door hen constant aan het lijntje gehouden.”

Te lange statijden
Met een nieuw TNO-rapport als bewijs van de te lange statijden bij de controles van passagiers, eisen de drieduizend beveiligers op Schiphol concrete verbeteringen. Volgens Van der List weigeren de werkgevers daarin mee te gaan en schuiven zij de kwestie opnieuw op de lange baan. “Dat is voor ons onacceptabel.”

Aanbevelingen
Over de statijden en de aanpak van de werkdruk zegt Schiphol de aanbevelingen van het Sociaal Fonds in de beveiligingsbranche af te willen wachten. “Dat is precies waarvan we vooraf al hebben gezegd dat we dat niet meer willen”, zegt Tanja Schrijver van FNV Beveiliging. ‘We wachten al meer dan zes jaar. Het is nu tijd voor concrete maatregelen. Die maatregelen kosten geld en de inzet van meer mensen. Kwaliteit en veiligheid kosten nu eenmaal  geld. Het is maar waar je de prioriteit legt.”
Opeenvolgende TNO-onderzoeken en het onderzoek van de FNV tonen klip en klaar aan dat de werkdruk te hoog is, dat dit ten koste gaat van de alertheid en dat maatregelen nu nodig zijn. Langer wachten is volgens FNV Beveiliging dus onnodig.

Volop werk maar niet meer zekerheid
De klachten van beveiligers over  het hoge ziekteverzuim worden door Schiphol en de bedrijven wegegewoven. “Ze zeggen dat ze al goed voor hun mensen zorgen. Als dat zo zou zijn, zouden de ziekteverzuimcijfers ook wel wat lager zijn”, stelt Schrijver. Ook de roep om meer zekere contracten voor beveiligers, wordt niet serieus genomen. “Tijdelijk werk zou bij de branche horen, kreeg ik te horen”, zegt Schrijver. “Dat is raar, want er is constant volop werk op Schiphol. Waarom zou je mensen dan geen zeker contract kunnen bieden?”

Acties voorbereiden
“We hadden de eis dat er vandaag concrete afspraken gemaakt zouden worden. Daar zijn de werkgevers niet op ingegaan. Dat betekent dat we teruggaan naar onze leden en hun gaan vragen acties voor te bereiden”, laat Leen van der List Projectleider Schiphol weten.

Gedeeld

Geef een reactie