Beveiligers Schiphol mogen niet meer zomaar naar de wc

Op Schiphol zijn nieuwe wc-regels ingevoerd voor de beveiligers. Die zijn hier bepaald ‘not amused’ over. FNV roept haar leden op om de nieuwe regels te negeren, die beperkingen opleggen waar het zou gaan om toiletbezoek buiten de pauzes.

G4S Aviation en I-SEC hebben volgens FNV besloten dat hun medewerkers op Schiphol voortaan alleen nog maar in hun pauzes naar het toilet mogen. Wie tussentijds echt hoge nood heeft, dient zich te melden bij de ‘plaswacht’ van I-SEC of een teamleider van G4S. I-SEC gaat dan bovendien bijhouden hoe lang het toiletbezoek duurt. Wie er te lang over doet, krijgt een sanctie. Ook mag maar één beveiliger tegelijk naar het toilet. Wie moet, dient te wachten tot de collega weer terug is.

Schande
De vakbond spreekt schande over de kwestie. “Het gaat om onredelijke eisen en privacy schending. Als je moet dan moet je gewoon kunnen gaan”, zegt Tanja Schrijver van FNV. “Ophouden is slecht voor de gezondheid én voor de concentratie. In het kader van goed werkgeverschap moeten G4S AS en I-SEC hun werknemers in staat stellen om het toilet te bezoeken als dat nodig is.” Schrijver vindt het bijhouden hoelang iemand op het toilet zit een ernstige schending van de privacy en getuigen van slecht werkgeverschap. Zij vindt ook dat Schiphol dit soort praktijken niet zou moeten toestaan. Als beveiligers zich niet goed kunnen functioneren, omdat zij nodig naar het toilet moeten, komt dat de veiligheid niet ten goede.

Reguleren
Volgens G4S is het een storm in een glas water. “Er is geen sprake van nieuwe regels”, zegt woordvoerder Vermeulen van het bedrijf. “Wel vinden wij het belangrijk dat de bezetting optimaal blijft, zodat passagiers geen vertraging oplopen. Daarom willen wij het toiletbezoek reguleren. Dat is alles. Natuurlijk hebben wij liever dat medewerkers in de pauze gaan, maar als het niet anders kan, mag iedereen naar het toilet. Alleen willen wij dat dan zodanig faciliteren, dat de vereiste bezetting langs de ‘lanes’ gehandhaafd blijft. De teamleider is daarvoor verantwoordelijk.” Vermeulen ontkent dat met een stopwatch wordt bijgehouden hoe lang de beveiligers op het toilet blijven.

Gedeeld

Geef een reactie