Beveiligers Schiphol willen latex handschoenen terug

Schiphol heeft volgens de Volkskrant de regels aangescherpt voor het gebruik van latex handschoenen bij het visiteren van passagiers en het onderzoeken van handbagage. Sommige beveiligers klagen dat de luchthaven hen daarmee onnodig blootstelt aan een mogelijke besmetting met ziektekiemen.

Medewerkers van G4S zeggen dat zij de afgelopen drie jaar zelf mochten beslissen of zij latex handschoenen gebruikten tijdens hun werk. Die handschoenen zaten in dozen die op de balies stonden. Twee weken geleden werden die dozen echter weggehaald. Volgens vakbond CNV Vakmensen moet een beveiliger er nu een leidinggevende bijhalen als handschoenen nodig worden geacht. G4S zegt dat de procedure op verzoek van Schiphol is veranderd, maar de luchthaven stelt dat altijd met de beveiligingsbedrijven is afgesproken dat fouilleren zonder handschoenen gebeurt omdat je dan beter kunt voelen. Alleen op speciaal verzoek van een passagier of beveiliger mogen handschoenen worden gebruikt en het is aan G4S hoe deze procedure verder wordt uitgevoerd.

Hygiëne
De beveiligers maken zich zorgen over hun persoonlijke hygiëne. Ze moeten soms de binnenzijde van een broek controleren op verborgen voorwerpen en kunnen dan in aanraking komen met urine of ontlasting. Ook de bakken waarin handbagage wordt gelegd, blijken volgens Fins en Brits onderzoek een haard van ziektekiemen. Volgens de Volkskrant zijn er ook twijfels over het besmettingsrisico. De krant consulteerde de afdeling Virologie van het Erasmus Ziekenhuis en daar zegt men dat besmetting in de meeste gevallen kan worden voorkomen door voor het eten goed de handen te wassen en tijdens het werk niet de hand in de mond te stoppen. Het zou wellicht een idee zijn om in ieder geval de bagagebakken vaker te ontsmetten. Niet alleen in het belang van de beveiligers, maar ook van de passagiers die daarin niet alleen tassen, maar ook kleding, laptops en toiletartikelen moeten leggen.

Gedeeld

Geef een reactie