Beveiliging belangrijk thema tijdens Facilitair

Niet alleen staan er van 25 tot en met 27 januari zo’n vijftig beveiligingsleveranciers op Facilitair in de Jaarbeurs Utrecht, ook tijdens het uitgebreide lezingenprogramma gaat veel aandacht uit naar beveiliging.

Mart Bosch van G4S bijt woensdag 25 januari 10.30u in Zaal 1 het spits af met het onderwerp ‘Virtual Reality & Gamification om optimaal te leren’. Om mensen te laten leren en om awareness te creëren is training nodig. De huidige manier van trainen door middel van e-learning en praktijktraining is volgens hem achterhaald, daarnaast behalen deze manieren niet het gewenste effect. Mart Bosch beschrijft het volgens hem betere alternatief van virtual reality & gamification. Dat maakt volgens hem het trainen leuker en de kennis beter te onthouden.

Bart Postelmans, docent van SOBA, gaat het om 11.00u in Zaal 1 hebben over DDoS-aanvallen, waarbij websites worden overspoeld met dataverkeer. De aanvallen vormen een groot risico voor de betrouwbaarheid van veel bestaande verbindingen en specifiek voor alarmtransmissie-oplossingen die via internet doormelden naar de particuliere alarmcentrale (PAC) en meldkamers (AC’s) van politie, brandweer en andere hulpdiensten. Betrouwbare en robuuste alarmtransmissie beperkt deze risico’s, aldus de spreker.

Berrie Steer van Kiwa praat om 11.30u in Zaal 1 over informatie als waardevol eigendom van een bedrijf. Hij gaat onder andere in op ISO 27001 als bewijs dat een organisatie de nodige voorzorgsmaatregelen heeft genomen om gevoelige informatie te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang en bewerking. Ook vertelt hij hoe op deze wijze aan opdrachtgevers duidelijk wordt gemaakt dat het informatieproces wordt beheerst en dat gegevens van opdrachtgevers goed zijn beveiligd.

Arie Linsen van de Security Academy behandelt om 12.30u in Zaal 5 het ‘beveiligen van de toekomst’. Hij gaat specifiek in op Internet of Things en op welke risico’s en kwetsbaarheden het met zich meebrengt als over enkele jaren elk apparaat met elk ander apparaat verbonden is. Hoe groot wordt de kans dat hackers het beheer over een geheel gebouw overnemen?

Roelf Pot, eveneens van de Security Academy, gaat het om 13.00u in Zaal 5 hebben over het belang van kennis over cybersecurity bij facility managers en anderen die zich niet met ICT, maar wel met fysieke beveiliging bezighouden. Hij geeft aan op welke wijze processen verstoord kunnen worden door onder andere hackers, waarvoor de facility manager verantwoordelijk gesteld wordt als het mis gaat.

Patrick de Brouwer van de Security Academy laat om 13.30u in Zaal 5 zien hoe eenvoudig het is om het beheer over videobewakingssystemen over te nemen. Hij geeft hier een live demo over. Natuurlijk vertelt hij ook hoe systemen beter beveiligd kunnen worden en waarom dat essentieel is.

Donderdag 26 januari geeft Leo Oosterveen van Brandveilig Bouwen Nederland om 10.30u in Zaal 2 een beeld van wat de verantwoordelijkheden zijn van een gebouweigenaar.

In Zaal 7 start om 10.30u een lezing van Peter Heemstra over beleid, invulling en beheer van elektronische toegangscontrole. Hij gaat onder ander in op het doel van een toegangscontrolesysteem en het opstellen van een toegangsbeleid.

In Zaal 2 spreekt Leo Oosterveen om 11.00u over essentiële bouwkundige controlepunten.

Sjouke Wijnsma van IDODI presenteert 11.00u in Zaal 7 een casestudy over Tribes, de verhuurder van flexkantoren. Zijn bedrijf realiseerde daar samen met Axis en Assa Abloy een geïntegreerd beveiligingssysteem, dat flexibel is aan te passen aan de verhuurbehoefte.

Mark van Tilborg van Vetrotech Saint-Gobain Benelux vertelt om 11.30u in Zaal 2 waarop mensen moeten letten en hoe ze een brandveilig gebouw brandveilig kunnen houden.

Hans Goemans van Inepro geeft 11.30u in Zaal 7 een presentatie over toegangscontrole voor andere faciliteiten dan het fysiek betreden van terreinen, gebouwen en ruimten.

In Zaal 4 houdt Ruud van Herpen van Nieman Raadgevende Ingenieurs om 12.30u een lezing over afbrandscenario’s voor gebouwen. Hij gaat in op de afweging tussen duurzaamheid en eigenschappen waarbij in geval van brand alleen naar het risico voor mens en milieu wordt gekeken.

John van Lierop spreekt in Zaal 4 om 13.00u namens branchevereniging VEBON-NOVB over brandveiligheid in relatie tot de wens van ouderen om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen. Hij vertelt onder andere over de voordelen en mogelijkheden van woningsprinklers.

Henk van der Vaart van Viking EMEA heeft het in Zaal 4 om 13.30u over actieve blussystemen. Hij vertelt over sprinklersystemen en over hoe deze geld kunnen besparen, doordat andere verplichte brandveiligheidsvoorzieningen achterwege kunnen blijven als voor sprinklers gekozen wordt. Ook gaat hij in op watermistinstallaties.

Om 14.30u praat Theo Stevens van NN Group in Zaal 4 over de beveiligingsfuncties van de receptiediensten. Samen met een gespecialiseerde dienstverlener in receptiediensten schetst hij hoe een moderne ontvangst van bezoekers georganiseerd kan worden en hoe gastvrijheid prima met alertheid is te combineren.

Armand van Bercheyecke van AIB Safetech gaat om 15.00u in Zaal 4 in op de gaten die vaak overblijven bij de invoering van fysieke beveiliging. Hij beschrijft de stappen die nodig zijn om tot een effectieve beveiliging te komen.

Arjen Appelman van AES Security Management gaat om 15.30 in Zaal 4 uitleggen hoe facility managers meer structuur en controle kunnen krijgen over beveiligingsmaatregelen. Centraal daarbij staat de inrichting van de beveiliging als bedrijfseconomisch kwaliteitsproces, met informatiegestuurde maatregelen.

Op vrijdag 27 januari geeft Sjaak Taal van Siemens om 12.30u in Zaal 2 een lezing over brandmeldinstallaties en de rol hiervan voor de bedrijfshulpverlening.

Roy Senden van Brand Veiligheid Inspecties gaat om 12.30u in Zaal 5 in op inspectie en certificering van brandveiligheid en op wat hiervan de voordelen zijn, afgezien van het voldoen aan wettelijke eisen.

Frits Schut van de Nederlandse Vereniging Bedrijfshulpverlening gaat in Zaal 2 om 13.00u in op de risico’s van gevaarlijke stoffen, waarbij hij het ongeval in Soveso in 1976 als voorbeeld aandraagt.

Bianca van Agtmaal van Efectis waarschuwt om 13.00u in Zaal 5 voor de risico’s die ontstaan als veranderingen worden doorgevoerd in een gebouw, dat tijdens de oplevering volledig aan de brandveiligheidseisen voldeed. Bijvoorbeeld bij het aanleggen van extra bekabeling door het gebouw.

Bert Doezie van het AMC praat om 13.30u in Zaal 2 eveneens over bedrijfshulpverlening en gevaarlijke stoffen en over hoe hiermee in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam wordt omgegaan.

Floris Withagen van ARAS Security spreekt om 13.30u in Zaal 5 over de mogelijkheden om brandbeveiliging te integreren in de totale beveiliging, zodat het brandveiligheidsproces beter en makkelijker beheersbaar wordt. Hij laat onder andere zien hoe een brandmelding snel geverifieerd kan worden met camerabeelden.

Er zijn ook onderwerpen die raken aan het vakgebied beveiliging, zoals ergonomie, veilig werken op grote hoogte en gezondheidskwesties.

De lezingen zijn gratis bij te wonen. Ook de entree tot Facilitair is gratis, wanneer u zich tijdig aanmeldt via dit formulier.

 

Deel dit artikel via: