Beveiliging PI Vught deugt van geen kant

De beveiliging van de gevangenis (PI) in Vught is zo lek als een mandje. Dat zeggen ingewijden tegen televisieprogramma EenVandaag. Wapens en drugs komen volgens hen moeiteloos de zwaarbewaakte gevangenis binnen.

Geweldsincidenten en ontsnappingen liggen op de loer in de PI Vught, aldus medewerkers, ex-gedetineerden en advocaten. De zwaarbewaakte gevangenis, met ruim 600 gedetineerden, kwam vorig jaar al zwaar onder vuur te liggen na een serie ernstige incidenten. Toen wist een gedetineerde op eenvoudige wijze ijzerzaagjes in zijn schoenzool mee naar binnen te smokkelen. Een medegevangene kon daarmee de tralies van zijn cel doorzagen. Een ander incident was een zelfmoord door iemand die in zijn tv een overdosis pillen wist te verzamelen. De Inspectie Veiligheid en Justitie verrichtte onderzoek, maar concludeerde eind februari dat er niets aan de hand is binnen de PI Vught. Van een veiligheidslek is geen sprake.
De tientallen bronnen die EenVandaag informeerden, noemen dat onzin. Zij stellen dat smokkelwaar, zoals drugs nog dagelijks de PI Vught binnen komt. Zware criminelen zijn er de baas en intimideren het personeel. “Een lijntje coke, een pilletje, een Bacardi of een whiskey zijn geen vreemde zaken in Vught”, zegt een in februari vrijgekomen ex-gedetineerde tegen EenVandaag. “Er zitten mensen die levenslang hebben en daar al tien jaar zitten. Zij bepalen hoe het gaat, niet de bewakers.”
Bewaarders geven toe dat het onmogelijk is om iedereen te controleren. Zij wijten de problemen grotendeels aan de bezuinigingen van de laatste jaren. Door het uitgeklede regime hebben zij naar eigen zeggen amper nog contact met gevangen en zijn zij gedegradeerd tot sleutelboeren. Daardoor doen zich volgens de medewerkers vaker gevaarlijke situaties voor. Zij reageren anoniem, want werknemers die misstanden binnen de Vughtse gevangenis aan de kaak stellen, worden naar eigen zeggen monddood gemaakt. En wie kritiek uit of met de media praat zou keihard worden afgestraft, tot aan ontslag aan toe. Daarom zegt ook niemand iets als de inspectie op bezoek komt, aldus de bronnen van EenVandaag.

Deel dit artikel via: