Beveiligingsbranche pleit voor meer samenwerking met politie

De Nederlandse Veiligheidsbranche heeft de Tweede Kamer concrete voorstellen gedaan om de samenwerking tussen politie en particuliere beveiligingsbedrijven te verbeteren. Volgens de branchevereniging is dit dringend nodig.

“De taak waar de politie voor staat, zeker met het oog op ondermijning, georganiseerde misdaad en corona, is zeer omvangrijk. Meer en betere samenwerking met de beveiligingsbranche kan helpen die taak uitvoerbaar te houden”, aldus Ard van der Steur, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche. “Het is de kunst uitdagingen gezamenlijk het hoofd te bieden. Uitgangspunt blijft echter dat ieder samenwerkt vanuit zijn eigen rol en dat het geweldsmonopolie bij de politie berust.”

Informatiedeling
Concrete mogelijkheden voor meer samenwerking ziet de Nederlandse Veiligheidsbranche op het gebied van informatiedeling, waarmee in andere Europese landen positieve ervaringen zijn opgedaan. “De 30.000 beveiligers kunnen als ogen en oren van de politie gebruikt worden.” Van belang is wel dat die informatiedeling dan twee kanten opgaat. Particuliere onderzoeksbureaus kunnen een belangrijke rol spelen bij het (ook internationaal) opsporen van bijvoorbeeld vermiste veroordeelden. Een eerder gehouden, succesvolle pilot op dit gebied, verdient volgens de Nederlandse Veiligheidsbranche zeker een vervolg.

Nieuwe medewerkers
Politie en beveiligingsbedrijven zouden ook meer kunnen samenwerken bij de werving van nieuwe medewerkers. Met de Koninklijke Marechaussee heeft de veiligheidsbranche al afspraken om gezamenlijk te gaan werven. Zulke afspraken zou de branche ook met de politie willen maken. Wie bij de politie wil werken, maar nog niet aan de kwalificaties voldoet, zou bijvoorbeeld eerst in de beveiliging aan de slag kunnen om zich dan na enige jaren – met een streepje voor – alsnog bij de politie te kunnen melden.
Ook bij de modernisering van de Wet op de particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (WPBR) kan samenwerking tussen politie en bedrijfsleven vruchten afwerpen.

Persoonsbeveiliging
Op het gebied van het bewaken en beveiligen van personen die ernstig bedreigd worden, zien de beveiligingsbedrijven voor zichzelf een belangrijke ondersteunende rol, juist nu blijkt dat de politie door het toenemende aantal aanvragen op dit gebied overbelast dreigt te raken.
Dat geldt ook voor de beveiliging van evenementen als die straks weer mogelijk worden. De politie heeft eerder te kennen gegeven zich verder te willen terugtrekken uit de beveiliging van evenementen en horeca. Particuliere bedrijven kunnen – mits ze de huidige crisis goed doorkomen – die rol overnemen. Voorwaarde is wel dat het aantal evenementen is afgestemd op de beschikbare capaciteit voor beveiliging.
Ard van der Steur wijst daarbij wel op het grotere ‘risicoprofiel’ dat dan ontstaat voor beveiligingsbedrijven. Bij horeca-, evenementen- en ook bij winkelbeveiliging is het belangrijk dat de politie snel beschikbaar is als zaken escaleren. “Opvolging door de politie ten aanzien van drugs, geweld en (vuur)wapens is essentieel en kan en moet veel beter.”

Deel dit artikel via: