Beveiliging nieuws

Onze partners

CSL

VideoGuard

EAL

Genetec

DZ Technologies

Eizo

Centurion

i-Pro

Akuvox

Trigion

Crown Security Services

MPL

JMB Groep

SmartSD

ASSA ABLOY

Dero Security Products

Bydemes

Advancis

G4S

Alphatronics

NIBHV

Dahua

Eagle Eye Networks

NetworxConnect

Securitas

Paraat

Hanwha Vision Europe

2N

SMC Alarmcentrale

Oribi ID Solutions

Traka ASSA ABLOY

Unii

VBN

Uniview

Seris

Nimo Dog Security

Masset Solutions

Nimo Drone Security

VEB

Add Secure

SmartCell

Explicate

IDIS

Lobeco

ADI

VAIBS

CDVI

HD Security

Seagate

Gold-IP

PG Security Systems

Kiwa

Boon Edam

CardAccess

Regio Control Veldt

Koninklijke Oosterberg

SOBA

Paxton

Milestone

Top Security

BHVcertificaat.online

Ajax Systems

Secusoft

ASIS

Multiwacht

Avigilon Alta

Nenova

Connect Security

ARAS

Hikvision

Sequrix

De Beveiligingsjurist

Brivo

RoSecure

GFT

20face

Alarm Meldnet

Optex

VVNL

OSEC

Bosch Security Systems

HID

Service Centrale Nederland

Beveiligingsbranche vraagt tijdelijke versoepeling regels

24 maart 2020
Redactie
12:51

Door de coronacrisis heeft de beveiligingsbranche tijdelijk een overcapaciteit aan menskracht. Om deze mensen snel en effectief in te kunnen zetten bij de bestrijding van de crisis, vragen de gezamenlijke brancheverenigingen om een aantal beperkende regels op te schorten. 

Vooral beveiligers die actief zijn in de horeca, evenementenbranche en op luchthavens, zijn voorlopig beschikbaar voor andere taken, zoals het reguleren van de toegang tot winkels en andere plaatsen waar de drukte beperkt dient te blijven, zodat mensen voldoende afstand van elkaar kunnen houden. De regelgeving verhindert dit echter in veel gevallen. Zeker als het gaat om taken in het publieke domein. Daarom zitten uitstekend inzetbare beveiligers nu thuis, terwijl hulpverleners van de overheid handen te kort komen om de noodzakelijke overheidsmaatregelen te handhaven. “Ik wil u aangeven dat onze bedrijven een cruciale rol vervullen en kunnen blijven vervullen nu het kabinet heeft moeten besluiten tot verdergaande maatregelen tegen het coronavirus”, zegt voorzitter Ard van der Steur van de Nederlandse Veiligheidsbranche ook namens Boele Staal (Federatie Veilig Nederland), Jan Kuipers (Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven), Peter Hoes (Vereniging Beveiligingsorganisaties Nederland) en Wouter van Veldhuijsen (Branchevereniging voor Particuliere Onderzoekbureaus).

Beveiligers en technische vakmensen
Het gaat niet alleen om particuliere beveiligers. Ook andere vakmensen in de beveiliging zijn beschikbaar, zoals verkeersregelaars die vooral rond zorginstellingen van grote waarde kunnen zijn, technische mensen die met camerasystemen en andere technologie kunnen helpen de maatregelen te handhaven en die storingen in vitale installaties kunnen verhelpen, particuliere alarmcentrales en particuliere onderzoekers, die kunnen helpen bij het bestrijden van corona-gerelateerde fraude. “We staan met mensen en techniek klaar om de overheid te helpen bij de aanpak van de coronacrisis en de veiligheid in Nederland te blijven borgen”, aldus Van der Steur. Op het moment wordt geïnventariseerd om hoeveel mensen het gaat. De brancheverenigingen verwachten enkele duizenden, waarbij al rekening gehouden wordt met een hoger ziekteverzuim als gevolg van het coronavirus. Zij beloven er alles aan te doen om de bij hen aangesloten bedrijven zoveel mogelijk te helpen in deze moeilijke tijd.

Frontlinie
“Het is van groot belang voor de veiligheid in Nederland dat de georganiseerde beveiligingssector overeind blijft”, benadrukt Van der Steur. “We gaan niet zitten kniezen, maar willen volop meewerken met de overheid om de samenleving aan de gang te houden. Daarom vragen wij het kabinet en publieke en private opdrachtgevers om juist nu beveiligingsbedrijven in staat te stellen hun essentiële rol te blijven vervullen ten behoeve van de samenleving. Beveiligingsbedrijven staan dagelijks in de frontlinie met onze burgers in contact als het gaat om hun dagelijkse veiligheid in tal van situaties. Zij zijn juist nu de aangewezen partners om de overheid ten tijde van deze ‘intelligente Lock down’, zoals premier Rutte het verwoordde in de persconferentie van 23 maart, te ondersteunen. Juist in tijden van crisis kunnen beveiligingsbedrijven en hun medewerkers van grote waarde zijn en een vitale rol vervullen.”

Verruiming van de mogelijkheden
Om beveiligers in staat te stellen legitiem en ongehinderd te doen wat van ze verwacht wordt, vragen de brancheverenigingen het kabinet om verruiming van de mogelijkheden vanuit de Wet PBR om beveiligers (zowel regulier, evenementen- en horecabeveiligers) in te zetten in het publieke domein (bijvoorbeeld bij winkels om te grote concentraties mensen te voorkomen). Een geldige pas zou voldoende moeten zijn. De branche wil ook een uitzondering op de toenemende beperkingen van de bewegingsvrijheid die het kabinet invoert om de verspreiding van het coronavirus beheersbaar te houden. Uniformdiensten in de particuliere beveiligingssector dienen te kunnen blijven bewegen op vertoon van hun legitimatie. Overige medewerkers, zoals stafpersoneel, planners, centralisten van particuliere alarmcentrales, technische vakmensen (storing en onderhoud) en verkeersregelaars zouden met een brief van hun werkgever zich vrij moeten kunnen blijven bewegen. Ook het openbaar vervoer dient voor hen toegankelijk te blijven.
De brancheverenigingen noemen ook de behoefte aan persoonlijke beschermingsmiddelen, waarmee medewerkers in de beveiligingsberoepen zich kunnen beschermen tegen besmetting. Verder is aandacht nodig voor duidelijke communicatie en informatie-uitwisseling tussen publieke overheidsdiensten en de particuliere sector zodat helder is wat van elkaar verwacht mag en kan worden.
De gezamenlijke wensen van de beveiligingsbranches zijn dinsdag per brief door VNO-NCW overgebracht naar het kabinet.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Videoguard

MPL

Seagate

Wordt een partner